Statele Unite planuiesc o actiune militara impotriva Iranului, cu sprijin din partea Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania. Asaltul ar putea avea loc din Turcia, relateaza presa germana. Intentia presedintelui american George W.

Statele Unite planuiesc o actiune militara impotriva Iranului, cu sprijin din partea Aliantei Nord-Atlantice, din care face parte si Romania. Asaltul ar putea avea loc din Turcia, relateaza presa germana.

Intentia presedintelui american George W. Bush de a incheia definitiv conturile cu regimul de la Teheran pare din ce in ce mai aproape de materializare. Departe de a fi doar o speculatie lansata de amatorii de teorii conspirationiste, ipoteza capata tot mai mult contur, mai ales dupa o serie de informatii aparute in presa germana. Potrivit ziarului Der Tagesspiegel, insasi Alianta Nord-Atlantica (NATO) examineaza posibilitatea de a sustine SUA in interventia sa militara si ca o coordonare a celor doua mari forte este cel putin probabila.
ROLUL TURCIEI. Potrivit documentelor citate de cotidianul german, un rol important in planul Washingtonului ar urma sa fie jucat de Turcia. Regimul de la Ankara a primit propunerea direct de la seful CIA, Porter Goss, in timpul vizitei pe care acesta a facut-o in Turcia, la sfarsitul anului trecut. Goss i-ar fi cerut premierului Recep Tayyip Erdogan sa permita armatei SUA sa lanseze atacul impotriva Iranului folosind baze de pe teritoriul turc. Alte posibile tari-gazda sunt Arabia Saudita, Iordania, Oman sau chiar Pakistanul, transmite si agentia germana DDP. Nu se stie, deocamdata, absolut nimic despre momentul cand ar putea avea loc operatiunea militara.
Presa germana citeaza si un articol aparut anul trecut in ziarul New York Times, potrivit caruia americanii ar fi desfasurat mai multe operatiuni de recunoastere in Iran, cu scopul de a ""marca"" anumite tinte pentru un viitor atac.
AXA RAULUI. Iranul face parte din asa-numita axa a raului, prin care presedintele Bush nominalizase, in urma cu trei ani, regimurile ""nedemocratice si sustinatoare ale terorismului"". Vechiul ""cui"" fata de regimul de la Teheran este cu atat mai de actualitate cu cat, de anul trecut, Iranul are un nou presedinte, ultraconservatorul Mahmoud Ahmadinejad, care se opune oricarei deschideri a regimului si care este un ferm sustinator al continuarii criticatului program nuclear al tarii.

TESTE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.