Presedintele francez, Jacques Chirac (foto), a decis ridicarea, la 4 ianuarie, a starii de urgenta instaurate in momentul revoltelor izbucnite in luna noiembrie, in suburbiile oraselor din Franta, si care ar fi trebuit sa se incheie la 21 februarie,
Presedintele francez, Jacques Chirac (foto), a decis ridicarea, la 4 ianuarie, a starii de urgenta instaurate in momentul revoltelor izbucnite in luna noiembrie, in suburbiile oraselor din Franta, si care ar fi trebuit sa se incheie la 21 februarie, a anuntat presedintia.

Decizia a fost luata ca urmare a faptului ca Revelionul nu a dat nastere unor noi revolte comparabile cu cele care au afectat, timp de trei saptamani, suburbiile sarace ale marilor orase. Instaurata la 9 noiembrie 2005, starea de urgenta a fost prelungita de Parlament pana la 21 februarie, fiind puternic sustinuta de opinia publica. Organizatiile neguvernamentale au denuntat, insa, decretul considerat periculos pentru democratie. Guvernul francez a justificat prelungirea starii de urgenta prin posibila repetare a violentelor, in timpul Sarbatorilor de sfarsit de an,. Instaurata in virtutea unei legi care dateaza din anul 1955, din timpul razboiului din Algeria, starea de urgenta permite in special impunerea unor restrictii de circulatie. (C.M.)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.