CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire Cartea tehnica a constructiei reprezinta ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia, exploatarea si urmarirea comportarii in exploatarea construc
CE SPUNE LEGEA
Obligatorie pentru orice tip de cladire Cartea tehnica a constructiei reprezinta ansamblul documentelor tehnice referitoare la proiectarea, executia, receptia, exploatarea si urmarirea comportarii in exploatarea constructiei si instalatiilor aferente acesteia. Aceasta cuprinde toate datele, documentele si evidentele necesare pentru identificarea si determinarea starii tehnice a constructiei respective si a evolutiei acesteia in timp si se definitiveaza inainte de receptia finala. Modul de elaborare a Cartii tehnice a constructiei este stipulat in Legea 10/1995, privind calitatea in constructii, si in Normele de intocmire a Cartii tehnice a constructiilor anexa nr. 6 din HG nr. 273/1994, privind receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora. SIGURANTA UNEI CONSTRUCTII
Pentru realizarea unor constructii de calitate corespunzatoare, in scopul protejarii vietii oamenilor, a bunurilor acestora, a societatii si a mediului inconjurator, sunt obligatorii realizarea si mentinerea, pe intreaga durata de existenta a constructiilor, a urmatoarelor cerinte: rezistenta si stabilitate, siguranta in exploatare, siguranta la foc, igiena, sanatatea oamenilor, refacerea si protectia mediului, izolatie termica, hidrofuga si economie de energie, protectie impotriva zgomotului. Obligatiile privind asigurarea acestor cerinte revin factorilor implicati in conceperea, realizarea si exploatarea constructiilor, precum si in postutilizarea lor. Factorii implicati sunt: investitorii, cercetatorii, proiectantii si verificatorii de proiecte, producatorii si furnizorii de materiale pentru constructii, executantii si responsabilii tehnici cu executia, expertii tehnici, proprietarii si utilizatorii, precum si autoritatile publice. Receptia constructiilor constituie certificarea realizarii acestora pe baza examinarii lor nemijlocite, in conformitate cu documentele de executie si cu documentele cuprinse in Cartea tehnica a constructiei. CE CUPRINDE CARTEA TEHNICA?
Cartea tehnica a constructiei cuprinde documentatia de executie si documentele privitoare la realizarea si exploatarea acesteia, se intocmeste prin grija investitorului si se preda proprietarului constructiei, care are obligatia sa o pastreze si sa o completeze la zi. Prevederile referitoare la exploatarea constructiei sunt obligatorii pentru proprietar si utilizator.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.