GARGANTUA SI PANTAGRUEL Nu putem trai fara mancare. Este un adevar pe care zi de zi il descoperim din ce in ce mai mult. Insa ar fi mult mai bine pentru noi daca nu am privi mancarea doar ca pe o simpla necesitate, ci, dimpotriva, am incerca sa

GARGANTUA SI PANTAGRUEL

Nu putem trai fara mancare. Este un adevar pe care zi de zi il descoperim din ce in ce mai mult. Insa ar fi mult mai bine pentru noi daca nu am privi mancarea doar ca pe o simpla necesitate, ci, dimpotriva, am incerca sa vedem mult mai departe si sa-i acordam bucatariei binemeritatul loc. In definitiv, aceasta este o arta. Iar bucatarii, adevaratii maestri din ale caror maini ies minuni gastronomice. De fapt, acesta este si scopul calatoriilor noastre. Mergem, vizitam, cunoastem oameni, adunam retete, dar aspectul cel mai important este acela ca invatam sa pretuim mai mult mancarea, gustul si savoarea acesteia. Asa ca astazi vom poposi in Albania. Si nu intamplator am ales aceasta tara, ci pentru ca aici oamenii acorda o importanta deosebita preparatelor culinare. Masa de pranz este intotdeauna servita in tihna, alaturi de familie, astfel incat albanezii sa se poata bucura in liniste de savoarea bucatelor.
Imaginati-va cum ar arata o farfurie uriasa cu mai multe compartimente, iar in fiecare dintre acestea am gasi legume, fructe, carne, peste si deserturi. Dupa bunul plac! Cam asa arata si bucataria albaneza. Nimic nu-ti este refuzat!

COMPLET. Mancarurile din carne sunt preferatele albanezilor. Asezonate cu vinete, ardei, ceapa, masline si rosii, acestea nu lipsesc de la aproape nici o masa. Dar sa o luam cu inceputul! De la prima inghititura veti ""depista"" cu siguranta ceva din aroma si gustul mancarurilor turcesti.
La micul dejun, albanezii servesc in general ceai, lapte, dulceata si oua, iar pentru masa de pranz, din care fac o adevarata sarbatoare, la ordinea zilei sunt supele si carnea de vita cu sos de iaurt. Dulciurile nu se numara printre preferatele lor. Dimpotriva, fructele si nucile sunt cele mai cautate si apreciate.

TRADITIE. Totusi, prajitura ""Hoshaf"", din smochine, este cu adevarat delicioasa si usor de pregatit, iar prajiturile cu nuci iti vor indulci ziua. Baclavaua, desertul-simbol al albanezilor, este un imprumut culinar, care arata ca uneori dominatia este si ea buna la ceva. Pregatita la ocazii importante, precum zilele de nastere si casatoria, reteta baclavalei este transmisa de la mama la fiica.
Si cand un albanez te invita pe la el nu se poate sa pleci neospatat, asa cum scrie la carte. Iahnie de fasole, orez cu legume, sosuri cu smantana, friptura, fructe proaspete si pateuri cu nuci - un adevarat festin al diverselor specialitati culinare. Bineinteles, gustul acestora nu ar fi deplin daca nu ati servi si o bautura. Spre exemplu, ""Raki"", al carui gust seamana extrem de mult cu cel al coniacului.

CIULAMA CU NUCI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.