Pe data de 11.10.2004, ofiteri din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor, sustinuti de luptatori din cadrul Detasamentului de Interventii si Actiuni Speciale, sub coordonarea Parchetu
Pe data de 11.10.2004, ofiteri din cadrul Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna a Ministerului Administratiei si Internelor, sustinuti de luptatori din cadrul Detasamentului de Interventii si Actiuni Speciale, sub coordonarea Parchetului Bucuresti, au intervenit in forta pentru anihilarea unui grup mafiot care santaja un cetatean american chiar intr-o sectie de Politie. ZIUA a prezentat, in urma cu doua luni, ca absolut toti cei care au fost atunci capturati au reusit sa iasa din arest. La acea vreme, motivatiile judecatorilor erau "secrete". Astazi, suntem in masura sa va prezentam cum au reusit mai multi membri ai unei structuri mafiote sa eludeze rigorile legii si sa fie eliberati in ciuda gravelor fapte pe care le-au comis.
Si-au filmat singuri flagrantul!
Pe scurt, firul flagrantului a fost urmatorul. Un fost politist, Danut Iacob, dat afara din sistem pentru grave abateri, impreuna cu Ghenadie Catlabuga, cetatean moldovean afiliat unui grup mafiot aflat in vizorul organelor de Politie din Moldova si Romania, au pus la cale un plan de santajare a cetateanului american Jack Prather. In acest scop, impreuna cu Igor Catlabuga, Adrian Tararache si Bogdan Paraschiv, cei doi, atribuindu-si calitatea de politisti, l-au amenintat pe american ca ii vor crea probleme cu autoritatile daca nu plateste 20.000 de dolari. Prather a achitat suma. Dupa o luna de zile, mai precis pe data de 11.10.2004, Prather a fost dus in Sectia 18 Politie pentru a fi supus unui nou santaj. Intre timp insa, conexiunea mafiotilor din sectia 18 Politie, subcomisarul Marian Craciun, facuse un denunt cu privire la ceea ce urma sa se intample. Danut Iacob si Ghenadie Catlabuca i-au inscenat americanului o "procedura judiciara" in urma careia acesta ar fi trebuit sa plateasca nu mai putin de un milioan de dolari. La afacere au mai participat Igor Catlabuga, pe post de sofer, Marinela Vladeanu, pe post de "traducator autorizat de Politie", Adrian Tararache, pe post de operator TV al Politiei. Serviciul secret al Politiei instalase deja un sistem de inregistrare in Sectia 18 Politie prin intermediul subcomisarului Craciun, astfel ca santajul si capturarea mafiotilor s-a facut din doua surse: una a Politiei, autorizata de instanta si una a infractorilor.
In momentul in care americanul a acceptat sa plateasca 200.000 de dolari din cei un milion ceruti de santajisti, Politia a descins. Imaginile flagrantului au facut inconjorul tarii in mai putin de 24 de ore. In aceeasi seara s-a dispus eliberarea unui mandat de retinere de 24 de ore, iar la finalul acestora, judecatorul Mircea Catalin Pavel a decis arestarea preventiva a celor cinci barbati implicati in santaj.
Primele eliberari
Ceea ce s-a intamplat dupa arestarea preventiva a membrilor grupului infractional poate reprezenta o lectie in "manualul infractorului" la capitolul "metode legale de eliberare". La numai patru zile de la arestare, pe data de 15.10.2004, toti cei cinci infractori au cerut instantei Tribunalului Bucuresti - Sectia I penala, eliberarea din arest. Judecatorii Ioan Bogdan si Luciana Mera au decis ca numai doi dintre cei cinci pot fi eliberati si au dispus in consecinta. Astfel, Tararache, cel care purta, in momentul flagrantului, o sapca inscriptionata cu "Politia" si a filmat santajarea americanului a fost pus in libertate deoacrece instanta a considerat ca acestuia "i-a fost creata aparenta de legalitate de a filma, respectiv de a purta sapca de politist pe cap". Cel de al doilea eliberat este fratele lui Ghenadie Catlabuga, Igor, cel care a avut sarcina de a fi sofer. Cei doi judecatori au apreciat ca nici acesta nu merita sa stea dupa gratii, chiar daca este fratele celui considerat "creierul afacerii", pentru ca nu a participat la flagratul din cadrul sectiei de Politie si nici nu avea habar de ce se intampla acolo.
Acestea fiind concluziile instantei, Igor Catlabuga si Adrian Tararache au parasit beciurile la patru zile dupa flagrant.
Ghenadie Catlabuga
a platit
50 de milioane si a iesit
Liderul grupului infractional, Ghenadie Catlabuga a iesit dupa o luna de zile de la eliberarea primilor doi. Pe cautiune. A platit 50 de milioane de lei, bani proveniti din aceeasi infractiune comisa cu o luna in urma si a iesit zambind pe sub nasul politistilor. Judecatorul Mircea Catalin Pavel, de la Judecatoria Sectorului 2 a decis ca Ghenadie Catlabuga este un cetatean onest, care se va prezenta in fata organelor statului ori de cate ori va fi nevoie iar fapta comisa de el nu are grad ridicat de periculozitate. Astfel, pe data de 18.11.2004, atunci cand ecourile flagrantului s-au stins, Ghenadie Catlabuga a parasit arestul.
Parchetul a declarat recurs impotriva deciziei Judecatoriei Sectorului 2. Judecatorii Viorica Lolea si Mihai Rotaru au respins insa actiunea Parchetului si au mentinut hotararea instantei Sectorului 2.
Chichita dosarului: asocierea!
Cel care a urmat la rand pentru eliberare a fost Danut Iacob, fostul politist care facuse legatura intre membri mafiei ruse si un politist al Sectiei 18, acolo unde avusese loc flagrantul. Tot un judecator de la Judecatoria Sectorului 2, Mircea Catalin Pavel, a fost cel care a admis cererea lui Iacob si l-a pus in libertate pe motiv ca infractiunile comise de acestea sunt grave, "dar nu asa de grave" incat sa impuna arestarea preventiva. Tribunalul Bucuresti, prin judecatorii Adreea Stoica, Raluca Carjan si Marian Pacurariu, a respins recursul Parchetului.
Concluzia acestui dosar nu este inca data. Nu este insa limpede unde a disparut infractiunea de asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Daca aceasta ar fi fost invocata, lucrurile ar fi stat altfel. Numai ca instantele, deliberat sau nu, au omis rolul fiecaruia in banda si au decis ca fiecare dintre cei care au fost retinuti in timpul flagrantului se afla acolo aproape intamplator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.