Virusul hepatitei B - VHB - poate determina o gama foarte larga de manifestari ale infectiei, incepand cu infectia inaparenta, continuand cu hepatita acuta si ajungand la infectia persistenta din hepatita cronica sau ciroza hepatica.
Consecin

Virusul hepatitei B - VHB - poate determina o gama foarte larga de manifestari ale infectiei, incepand cu infectia inaparenta, continuand cu hepatita acuta si ajungand la infectia persistenta din hepatita cronica sau ciroza hepatica.
Consecinta finala a infectiei cu VHB poate fi reprezentata, in unele cazuri, de cancerul hepatic. Observatiile initiale sustineau faptul ca celula hepatica este singura tinta in infectia cu VHB, dar studii recente demonstreaza prezenta acestui virus, in forme replicative, in limfocitele sangelui periferic, rinichi, pancreas. Ficatul ramane totusi tinta preferentiala, intreaga simptomatologie a infectiei acute sau cronice a hepatitei virale B fiind dominata de leziunile acestui organ.
Se apreciaza ca in fiecare an sunt peste 50 de milioane de nou-infectati cu virusul hepatic B pe glob. In Romania, frecventa cazurilor este mai mare la copii si tineri cu varste de pana la 18 ani, majoritatea de sex masculin.
Perioada de incubatie variaza intre 45 si 180 de zile si se caracterizeaza prin infectiozitatea sangelui, prezenta virusului putand fi depistata in circulatia sangvina incepand cu ziua a 6-10 de la momentul infectarii. Perioada preicterica dureaza aproximativ 2-3 saptamani. Bolnavii acuza astenie, lipsa poftei de mancare, greturi, iar tipurile de debut caracteristice pentru hepatita acuta B sunt debutul pseudo-reumatismal si debutul eruptiv. In debutul pseudo-reumatismal bolnavii acuza dureri articulare nocturne si in repaus, localizate la aceleasi articulatii. Debutul eruptiv apare mai frecvent la copii si tineri si este reprezentat de eruptii cutanate, situate la nivelul bratelor, antebratelor, coapselor si gambelor. Perioada de stare - icterica - dureaza, in medie, 4-6 saptamani. Simptomatologia pacien-tilor - astenie, inapetenta, cefalee, disconfort digestiv - dispare, de obicei, o data cu instalarea icterului. Tot treptat dispar si durerile articulare sau eruptia cutanata. In aceasta etapa, pielea si ochii capata o tenta galbuie, iar ficatul creste in dimensiuni. Ficatul este uniform marit in volum si usor sensibil la palpare. Marirea ficatului poate fi insotita si de marirea splinei. Urina este inchisa la culoare, in schimb scaunele sunt decolorate.
Perioada de declin a hepatitei virale acute B se caracterizeaza prin scaderea treptata a intensitatii icterului, reaparitia culorii normale a scaunului si urinei. Perioada de convalescenta este relativ lunga, ficatul revenind la functionarea normala in aproximativ 6-8 luni.
Virusul hepatic B poate fi transmis prin: folosirea in comun, in familii si in colectivitati inchise, a obiectelor de toaleta, a jucariilor; pe cale sexuala, prin secretii genitale; de la mama la fat, intrauterin, prin contact cu secretiile si sangele mamei, dupa nastere, prin contact intim mama-copil; infectare prin manevre sangerande medicale sau nemedicale - droguri injectabile, tatuaje, manichiura, ras, scarificare, circumcizie. Hepatita B poate fi transmisa si printr-un simplu sarut! De asemenea, transmiterea virusului poate fi favorizata si de aglomeratie, promiscuitate sexuala, igiena deficitara, deficientele sistemului sanitar, riscul profesional.

Hepatita cronica poate evolua spre cancer hepatic

Hepatita B poate provoca leziuni grave ale ficatului si se poate ajunge pana la stadiul de ciroza hepatica.
Ciroza hepatica nu se vindeca. Hepatita cronica poate evolua spre cancer hepatic, care duce la moarte. Unu din zece adulti nu se vindeca niciodata de virusul hepatic B si dezvolta faza cronica a hepatitei B. Ei sunt numiti ''purtatori''. Cea mai eficienta metoda de tratament a hepatitei cronice B poate fi recomandata doar de catre medicul de specialitate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.