Paradoxal poate, dupa 1989 psihanalistii si psihoterapeutii analitici din Romania s-au afirmat mai ales ca foarte buni clinicieni, insa vocatia lor de teoreticieni a contabilizat un deficit elocvent. Performanti ca terapeuti, ca tehnicieni ai curei,
Paradoxal poate, dupa 1989 psihanalistii si psihoterapeutii analitici din Romania s-au afirmat mai ales ca foarte buni clinicieni, insa vocatia lor de teoreticieni a contabilizat un deficit elocvent. Performanti ca terapeuti, ca tehnicieni ai curei, ei au "tacut" la modul simptomatic, putine fiind cartile purtand semnatura acestora care pot fi citate. Cand si cand, in reviste de specialitate sau in publicatii de cultura generala ori literare, s-a ratacit cate un articol, cate un interviu. In rest, discretie totala. Fireste, nu asa stau lucrurile in Franta sau Argentina, tarile in care psihanaliza si psihoterapiile analitice prospera spectaculos, caci acolo practicienii simt o nevoie majora de a-si comunica inclusiv teoretic, scriptural, experienta clinica. La noi, situatia sta exact pe dos, interesul manifestat de profesionistii domeniului exercitandu-se aproape exclusiv asupra dimensiunii concrete, terapeutice. Ce-i drept, am putea banui ca o asemenea stare de lucruri se datoreaza stadiului incipient in care se afla psihanaliza clinica in Romania, a carei populatie, iesita din marasmul comunist si afectata de inclasabilul proces al tranzitiei si reformei, se confrunta cu tulburari sufletesti deloc neglijabile. Probabil ca terapeutii nostri acumuleaza cazuistica, spre a elabora mai tarziu rafinate si substantiale studii de gen.
In randurile urmatoare, ma voi referi la cateva recente carti autohtone de psihanaliza, carti care "salveaza" mediocra medie a lucrarilor din domeniu. O exceptie o reprezinta, din acest punct de vedere, profesorul Vasile Dem. Zamfirescu, cel care, prin "Introducere in psihanaliza freudiana si postfreudiana" (2003), care se adauga la mai vechile "Etica si psihanaliza" (1973), "In cautarea sinelui" (1994), "Filozofia inconstientului" (2 vol., 1998), detine incontestabil recordul in materie de publicistica psihanalitica de la noi. In ultima sa carte, de fapt un curs universitar magistral, el trateaza marile teme si probleme ale psihanalizei intr-o maniera clara si accesibila, ajungand sa edifice o viziune personala asupra evolutiei istorice a disciplinei. La randul sau, Eugen Papadima, prin "Psihanaliza si psihoterapie psihanalitica" (2002), defineste riguros, pentru prima oara in Romania, distinctia dintre cele doua secvente ale demersului psihanalitic, psihoterapia si cura, actualizand bibliografia domeniului, pe baza unor impresionante surse anglo-saxone.
Anul acesta, alte doua valoroase carti de psihanaliza scrise de autori romani au vazut lumina tiparului. As aminti, mai intai, lucrarea Verei Sandor, eminenta psihanalista de copii, "Itinerar de psihanaliza", care, desi compozita ca realizare, caci include cursuri, studii personale, cronici in marginea cartilor de psihanaliza si interviuri acordate de autoare, reprezinta un sinopsis clinic unitar, bine asezat in pagina si de un nivel teoretic remarcabil prin subtilitate si coerenta.
In fine, dar deloc in ultimul rand, cartea lui Matei Georgescu (singurul terapeut din Romania doctor deopotriva in filozofie si psihanaliza, detinator a doua titluri de masterat in antropologie si psihanaliza), "Jurnal al defensei prin scris", este un exceptional document al felului in care se traieste cura psihanalitica. Georgescu, bine asezat conceptual, isi regandeste alegerile teoretice din perioada psihanalizei sale personale in functie de simtamintele si conflictele survenite in intervalul cu pricina. Este un demers unic si captivant, plin de curajoasa sinceritate, la nivel cu cercetarea de gen desfasurata in prezent in Franta.
Prin urmare, iata putinele repere scrise ale unei activitati clinic-terapeutice romanesti totusi remarcabile.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.