Canadienii care credeau in existenta lui Sasquatch, o creatura umanoida mitica, un fel de Yeti nord-american, au fost dezamagiti joi, dupa ce s-a anuntat ca un esantion de par despre care se credea ca i-ar apartine este de fapt de bizon, transmite Me
Canadienii care credeau in existenta lui Sasquatch, o creatura umanoida mitica, un fel de Yeti nord-american, au fost dezamagiti joi, dupa ce s-a anuntat ca un esantion de par despre care se credea ca i-ar apartine este de fapt de bizon, transmite Mediafax. Un specialist in genetica animalelor salbatice de la Universitatea din Alberta, dr. David Coltman, a acceptat sa analizeze un smoc de par descoperit de locuitorii din Teslin, nord-vestul Canadei despre care credeau ca i-ar apartine lui Sasquatch. Coltman a anuntat insa, joi, ca, dupa ce-a analizat ADN-ul, nu are nici o indoiala ca parul este de bizon, a relatat presa canadiana.
Locuitorii din Teslin au afirmat ca o creatura mare si paroasa s-a plimbat prin apropierea caselor lor intr-o noapte de la inceputul lui iulie, lasand un smoc de par intr-un boschet. Potrivit celor care sustin ca au vazut creatura, aceasta ar avea o inaltime de trei metri si ar avea brate foarte lungi. De asemenea, creatura ar fi lasat urme de pasi mult mai mari decat cele ale unui om. Aceasta a fost a doua oara in interval de un an cand Sasquatch a fost vazut in regiune. Dr. Coltman a declarat televiziunii CTV ca esantionul de par nici nu era recent, sugerand ca un farsor l-ar fi putut pune acolo unde a fost gasit. Cercetatorul a adaugat cu umor ca cei care cred in existenta lui Sasquatch pot sta linistiti, pentru ca cercetarile sale nu dovedesc propriu-zis ca acesta nu exista. Povestile despre existenta unei creaturi bipede, paroase, care ar trai in muntii din vestul Canadei nu sunt noi. Numele Sasquatch este de altfel derivat din cel pe care i l-au dat amerindienii inainte de sosirea europenilor pe continentul nord-american. In Statele Unite, o creatura similara este numita Bigfoot. Legenda a inceput sa capete contur la sfarsitul anilor '50, cand un oarecare Roger Patterson a realizat intr-un canion californian mai multe poze destul de vagi ale unei creaturi despre care afirma ca este Bigfoot. Pentru unii, Patterson a dovedit existenta creaturii, in timp ce altii il considera un sarlatan.
Mit sau realitate
Conform unei definitii a specialistilor, Bigfoot este o creatura umanoida, imensa, cu corpul acoperit de par si care traieste departe de ochii lumii, in munti sau in paduri. In functie de zona sau de tara, el mai este cunoscut si ca Sasquatch (Canada), Yeti ori Omul Zapezilor (Asia), Mapinguari (Amazon) si Yowie (Australia).
Localnicii din Himalaya povestesc de o veche legenda Sherpa care spune ca "exista un Yeti in mintea tuturora, doar cei binecuvantati nu sunt urmariti de imaginea acestuia".
Numeroase culturi au legende care vorbesc de omul-bestie, si inca din 1800 exista in Asia si America de Nord marturii care vorbesc despre aparitiile acestuia. In ciuda numeroaselor declaratii ale asa-zisilor martori oculari, a fotografiilor si a urmelor picioarelor (de origine discutabila) ale monstrului, nu au existat niciodata dovezi palpabile care sa certifice existenta acestuia. Nu s-au gasit niciodata oase, fire de par sau exemplare vii sau moarte ale acestei creaturi.
Scepticii, cum ar fi Benjamin Radford, de la revista Skeptical Inquirer, crede ca de fapt aceasta creatura este doar o iluzie - un soi de Fata Morgana. El sustine ca oamenii se pot pacali foarte usor singuri si ca vad ceea ce vor ei sa vada si ca in salbaticie, in zonele unde "se stie" ca umbla Yeti, oricui i se pare ca vede monstrul, daca vede o umbra printre tufisuri. "Daca vad ceva care nu stiu ce e, atunci, pentru ei, cu siguranta a fost Yeti" a declarat Radford. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.