Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost pus oficial sub invinuire in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii militari i-au comunicat ieri avocatului sau acuzatiile pentru care fostul sef al statului este cercetat in acest caz.
Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a fost pus oficial sub invinuire in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Procurorii militari i-au comunicat ieri avocatului sau acuzatiile pentru care fostul sef al statului este cercetat in acest caz. Ion Iliescu este acuzat de instigare la tratamente neomenoase si dispunere de cercetare abuziva si arestari ilegale. Actualul senator mai este cercetat si in dosarul revolutiei romane, in care a fost audiat in urma cu cateva luni. Actual senator PSD, Ion Iliescu nu s-a prezentat ieri la Parchetul Militar, unde urma sa fie audiat si sa i se aduca totodata la cunostinta invinuirile pe care procurorii le-au formulat pe numele sau in dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990. Avocatul a motivat lipsa clientului sau spunand ca "Ion Iliescu se afla in convalescenta". Astfel, procurorii militari l-au informat pe avocatul Radu Silinescu ca Ion Iliescu este acuzat de instigare la tratamente neomenoase si dispunere de cercetare abuziva si arestari ilegale.
Ancheta mineriadei s-a declansat la cererea Asociatiei Victimelor Mineriadelor (AVM), care a formulat o plangere penala impotriva lui Miron Cozma, Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Petre Roman, Nicolae Camarasescu, Gheorghe Diaman-descu, Mihai Chitac, Gheorghe Robu si Traian Basescu. in urma anche-tei a fost pus sub invinuire si fostul ministru al Apararii, Victor Athanasie Stanculescu. Cei noua sunt acuzati de organizare, instigare si transportarea minerilor in Capitala. in plangerea AVM se arata ca minerii dislocati la Bucuresti au comis acte de barbarie folosind securi, topoare, rangi, lanturi si cabluri electrice pentru a restabili ordinea in Capitala. in acea perioada, sustine AVM, minerii in complicitate cu politistii au sechestrat, maltratat, schingiuit, violat si ucis.
Venirea minerilor la Bucuresti a fost precedata de ciocniri violente intre manifestantii care ocupasera Piata Universitatii timp de 55 de zile (in semn de protest fata de politica dusa de Ion Iliescu si FSN) si fortele de ordine. in urma incidentelor au fost incendiate sediile Politiei Capitalei, Ministerului de Interne si cel al TVR, iar patru persoane au fost impuscate mortal. in perioada 13-15 iunie s-au facut numeroase arestari, iar unul din liderii studentilor, Marian Munteanu, a fost la un pas de decapitare cu securea. "Calaul", Denes Domocos, a fost condamnat la zece ani de puscarie. Dupa ce au devastat orasul si au terorizat populatia, minerii veniti din Valea Jiului au fost regrupati la Pavilionul Expozitional unde Ion Iliescu le-a multumit pentru "restabilirea ordinii".



"Ar trebui acuzati cei care au incendiat cladiri"

"Am primit o invitatie din partea procurorului de a participa la Parchet in legatura cu evenimentele din 13-15 iunie", a spus, la Senat, Ion Iliescu. El a declarat ca nu se considera vinovat in legatura cu aceste evenimente si ca ar trebui acuzati cei care au provocat actele de vandalism soldate cu incendierea unor cladiri importante din Capitala. "Venirea minerilor a fost efectul acestor actiuni rebele", a adaugat fostul sef al statului.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.