Liviu Tudan, basistul trupei Rosu si Negru, s-a stins din viata, joi, in jurul orei 16.00, din cauza unui cancer la ficat, relateaza Mediafax citandu-l pe Dorian Ciubuc, prieten de-o viata al regretatului artist. Tudan suferea inca din anul 1976 de h
Liviu Tudan, basistul trupei Rosu si Negru, s-a stins din viata, joi, in jurul orei 16.00, din cauza unui cancer la ficat, relateaza Mediafax citandu-l pe Dorian Ciubuc, prieten de-o viata al regretatului artist. Tudan suferea inca din anul 1976 de hepatita C, iar anul trecut sotia sa i-a donat o jumatate de ficat.
Compozitor, instrumentist si solist vocal, Liviu Tudan este autorul unor piese de succes ale anilor '60-'70, precum "Alfabetul" sau "Hai acasa", dar si al unor opere rock precum "Chinestezie" (1969), "Zburatorul" (1977) sau "Calatorie inlauntrul nostru" (1980). Colegii si prietenii celebrului basist s-au declarat socati si profund indurerati de moartea prematura a acestuia. Liviu Tudan avea doar 58 de ani. "Este o pierdere foarte grea mai ales ca eram prieteni de cand a aparut prima data pe scena - anii '65-'66. El canta pe vremea aia cu formatia Sideral. Eu cantam cu alte trupe si tineam, de obicei, repetitiile in sali invecinate. Urma sa sustina un concert alaturi de alte nume grele ale rock-ului si, din cate am inteles, s-a simtit forte rau dupa primele repetitii si a fost internat in urma cu trei saptamani. In toata aceasta perioada a ramas la spital si tot ce pot sa va mai spun este ca a suferit enorm", ne-a declarat muzicianul Mihai Cernea, managerul Sfinx Experience CDA. La Arenele Romane din Parcul Libertatii se faceau ieri dupa-amiaza pregatiri intense in vederea depunerii sicriului cu trupul neinsufletit al lui Tudan. Incepand de astazi, din jurul orelor 16.00, si pana maine la orele 13.00, toti fanii ii vor putea aduce, la Arenele Romane, un ultim omagiu celui care a incantat generatii intregi. Intr-un sondaj realizat in urma cu cativa ani, Liviu Tudan era declarat unul dintre cei mai buni basisti romani din toate timpurile. In ultimii ani, el a fost adesea invitat special, alaturi de Ovidiu Lipan - Tandarica, in faimoasele concerte rock organizate in Club A.
"Liviu a fost un om cinstit si drept. Respecta intotdeuna ceea spunea ca va face. A fost un coleg bun si un muzician care a gandit intotdeauna cu un pas inaintea celorlalti", este portretul pe care Dorian Ciubuc i-l face artistului. "Si-a iubit familia foarte mult si avea un zambet pentru toti", a adaugat prietenul sau. Liviu Tudan a fost un mentor pentru multi muzicieni de valoare din Romania, cu care a lucrat inca din anii 1964-1965, cand canta in trupe precum Metronom sau Sideral si apoi, mai tarziu, cu Rosu si Negru. Printre cei care i-au fost colegi si prieteni se numara Ovidiu Lipan Tandarica, Nutu Olteanu, Adi Ordean, Florin Ochescu, Dida Dragan, Vlad Gabrielescu, Mugur Winkler, etc. Anul acesta, Tudan dorea sa lanseze un CD cu piese mai vechi din cariera sa, reorchestrate. Duminica, incepand cu ora 13.00, se va tine, la Arenele Romane, o slujba religioasa, iar inmormantarea va avea loc la Cimitirul Ghencea. (C.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.