Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui Dan Lupascu, a dispus in cadrul sedintei de plen din 25 mai a.c. revocarea din functie a secretarului general Ion Popa, a directorului de la Resurse Umane, Oana Carjan, a sefului Biroul
Consiliul Superior al Magistraturii, la propunerea presedintelui Dan Lupascu, a dispus in cadrul sedintei de plen din 25 mai a.c. revocarea din functie a secretarului general Ion Popa, a directorului de la Resurse Umane, Oana Carjan, a sefului Biroului de Informatica, Paul Popovici si a sefului Serviciului Administrativ, Marin Popa. Masura a fost luata ca urmare a unui control intern asupra activitatii compartimentelor, efectuat de Inspectia Generala din CSM, care a constatat "deficiente in activitatea desfasurata de persoanele sus mentionate". In termen de o saptamana sunt asteptate candidaturi de la toate instantele si parchetele, pentru ocuparea functiilor ramase vacante.
Masura plenului CSM, care se doreste un fel de curatenie la sfarsit de primavara, produce prin ricoseu o lovitura de imagine pentru Consiliu. Aceasta intrucat atributiile secretarului general Ion Popa revin automat procurorului Ilie Piciorus, care este secretarul general adjunct al CSM. Prezenta lui Piciorus in fruntea aparatului tehnic al CSM nu face decat sa accentueze criza de imagine pe care o are Consiliul, dupa numeroasele reprosuri publice ale presedintelui Romaniei, Traian Basescu, si ale ministrului Justitiei, Monica Macovei. Basescu a imputat recent "retincenta sistemului la schimbare si chiar dispretul unor oameni din CSM pentru interesul national in favoarea conservarii intereselor lor", in timp ce ministrul Macovei a sanctionat "rezistenta la reforma" si pasivitatea fata de actele grave ale unor magistrati care au ca rezultate 80% neincredere a cetatenilor in Justitie.
Amintim ca Ilie Piciorus a fost implicat in numeroase scandaluri, din care enumeram pe cel privind "sinuciderea" tanarului procuror Cristian Panait (pentru care Piciorus e cercetat de inspectia CSM de cateva luni, dar fara rezultate inca), precum si pe cel legat de trimiterea abuziva in judecata a disidentului Gheorghe Ursu, desi acesta era deja mort, ucis in torturi, in beciurile Securitatii. Piciorus a fost implicat si in numeroase musamalizari de dosare la nivelul Parchetului Inaltei Curti, iar in urma suspiciunilor publicului cum ca acesta ar fi ofiter acoperit al serviciilor secrete, chiar din vremurile Securitatii, ministrul Monica Macovei a solicitat CNSAS verificarea dosarelor tuturor membrilor CSM. Solicitare la care inca nu s-a dat nici un raspuns oficial.
Popa contesta revocarile
Contactat telefonic, judecatorul Ion Popa, si-a exprimat nemultumirea ca el si subordonatii sai au fost gasiti raspunzatori pentru mersul defectuos al CSM: "Da' ce, secretarul general da hotararile in CSM!?" Popa a anuntat ca atat el, cat si ceilalti trei sefi de compartimente revocati vor ataca in instanta masura "pe care o consider nedreapta atat fata de mine, cat si fata de acesti oameni care au muncit ca animalele de povara in ultimele luni ca sa asiguram supravietuirea CSM, in conditiile de lipsa de spatii adecvate, in care a trebuit sa demontam chiuvete ca sa improvizam birouri, iar relatiile publice lucreaza intr-un subsol. Inspectia Generala nu are atributii de control asupra compartimentelor administrative, ni s-au prezentat rezultatele la orele 13.00 si ni s-a refuzat dreptul de a formula obiectiuni". Popa a mai adaugat ca o comisie europeana a laudat aparatul administrativ al CSM, chiar saptamana trecuta, pentru progresele efectuate, cu elogii mai ales la adresa informaticienilor. Intrebat daca nu cumva a fost inlaturat din functie, pentru a i se deschide calea lui Ilie Piciorus, Ion Popa a infirmat aceasta ipoteza, dar a lasat sa se inteleaga ca a fost "lucrat".
Piciorus a iesit bine la control
Presedintele CSM, Dan Lupascu, ne-a declarat ca masurile luate sunt doar un inceput de curatenie interna, si ca vor urma in curand si "alte surprize". Lupascu a precizat ca revocarile au avut la baza constatarea unei ineficiente la nivelul compartimentelor administrative, neindeplinirea fisei posturilor, trenarea unor operatiuni de achizitii si altele.
Despre rezultatele controlului in privinta secretarului general adjunct, Ilie Piciorus, presedintele CSM a subliniat: "La el nu s-au constatat deficiente, el are alte rezultate!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.