De joia viitoare, timp de trei zile la rand, opt ore din 24, 2034 de trenuri de marfa si calatori nu vor mai circula, iar cei peste 6.000 de salariati ai Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane vor intrerupe lucrul. Urmarile nu sunt greu de antici

De joia viitoare, timp de trei zile la rand, opt ore din 24, 2034 de trenuri de marfa si calatori nu vor mai circula, iar cei peste 6.000 de salariati ai Companiei Nationale a Cailor Ferate Romane vor intrerupe lucrul. Urmarile nu sunt greu de anticipat: intarzieri ale trenurilor de pana la cateva ore, pierderi financiare, rezilieri de contracte, nemultumiri din partea calatorilor. De parca nu ar fi fost de ajuns, sindicalistii se plang ca ministrul Transporturilor prefera sa evite discutiile cu acestia.
Contrariate de ultimele declaratii ale ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, sindicatele din feroviar ii cer acestuia sa anunte public falimentul CFR. "Daca dl ministru isi va mentine vechile afirmatii in care spunea ca CFR este falimentara, atunci ii vom solicita sa declare in mod oficial acest lucru", a declarat secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Miscare-Comercial, Gheorghe Popa.
Cererea liderului sindical vine la o zi dupa ce feroviarii au anuntat ca, incepand de joia viitoare, timp de trei zile, vor declansa greva generala. Presedintele federatiei, Ion Molea, spune ca greva de saptamana viitoare va duce la paralizarea circulatiei feroviare chiar daca lucratorii CFR vor asigura doua treimi din activitate. "Suntem obligati sa asiguram serviciile esentiale. Desi membrii de sindicat au semnat pentru o greva pe o perioada de timp nedeterminata, tinand cont de situatia dificila in care se afla vestul tarii ca urmare a inundatiilor, trenurile vor circula totusi 16 ore din 24. Mai precis, opt ore vom fi in greva, iar 16 vom lucra", a explicat Gheorghe Popa. Dincolo de neajunsurile financiare, sindicalistii s-au aratat extrem de nemultumiti de indiferenta cu care au fost tratati de administratia cailor ferate, dar si de ministrul Transporturilor in decursul timpului trecut de la greva de avertisment dinainte de Pasti si pana in prezent. "Efectiv, parca nu am existat si nu am fost in greva. Nimeni nu s-a implicat", ne-a marturisit Popa. Acesta a mai avertizat ca in cazul in care nici dupa cele trei zile de greva programate pentru saptamana viitoare nu vor fi gasite solutii, liderii de sindicat nu vor garanta pentru mentinerea situatiei sub control. "Nu stiu cati vor mai avea rabdare si cum ii vom putea face sa inteleaga cum stau lucrurile. Salariatii simpli nu isi vor salariile inghetate pana in mai 2006. Asa ceva nu este posibil, ca ei sa primeasca tot atatia bani cati primesc din martie 2004", a mai spus secretarul general al Federatiei Sindicatelor din Miscare-Comercial, Gheorghe Popa.

5.000 de salariati de la comunicatii feroviare ingroasa randurile grevistilor

Sindicalistii din telecomunicatii feroviare vor intra si ei in greva generala, saptamana viitoare, alaturi de angajatii serviciilor miscare-comercial de la caile ferate, pentru a obtine majorarea salariilor cu aproximativ zece la suta. Federatia Sindicatelor Elcatel informeaza ca la protestul organizat miercuri, joi si vineri vor participa, intre orele 7.00 si 11.00, in jur de 5.000 de salariati din cadrul a trei companii de cale ferata. Este vorba despre angajati din 17 sectii de centralizare si telecomanda si in 22 de centre de electrificare.
Federatia Elcatel a decis sa participe la greva generala intrucat nu a ajuns la un acord cu administratia privind salariile, nici dupa expirarea perioadei legale de 60 de zile de negociere a noului contract colectiv de munca. Ion Molea, liderul Federatiei Sindicatelor din Miscare-Comercial, anunta in urma cu doua zile ca impiegatii de miscare, casierele si controlorii vor declansa o greva generala de trei zile, in perioada 12-14 mai, zilnic intre orele 7.00 si 15.00. "In acest timp, ei vor asigura doua treimi din activitate, dublu fata de cat prevede legea pentru un astfel de protest, afirma Molea. Sindicalistii feroviari cer salarii mai mari cu 10,7 la suta, tichete de masa si conditii civilizate pentru muncitori (precum asigurarea apei curente la locul de munca).Ei au organizat o greva de avertisment de doua ore, inainte de Pasti, dar nu au primit majorarea salariala ceruta. Ultimele negocieri ale sindicatelor cu administratia au avut loc saptamana trecuta, dar s-au incheiat fara nici un rezultat pentru reprezentantii angajatilor, sustin sindicatele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.