In Statele Unite, cei mai fanatici sustinatori ai Israelului nu sunt evreii americani, asa cum s-ar putea crede, ci crestinii evanghelisti. Acestia au devenit o forta redutabila, in viata sociala, dar si pe scena politica. Cati sunt? 50 de milioane?
In Statele Unite, cei mai fanatici sustinatori ai Israelului nu sunt evreii americani, asa cum s-ar putea crede, ci crestinii evanghelisti. Acestia au devenit o forta redutabila, in viata sociala, dar si pe scena politica. Cati sunt? 50 de milioane? 100 de milioane? Nimeni nu stie cu exactitate. Ei l-au facut presedinte al Statelor Unite pe George W. Bush la ultimele alegeri prezidentiale, votul lor masiv rasturnand toate pronosticurile. Fundamentalisti crestini fanatici? Desigur! Evanghelistii nu-si ascund crezurile, si le expun cu agresivitate, convinsi ca Iisus Mesia va reveni in curand pe pamant. Pe pamantul biblic. De aici vine pasiunea lor neconditionata pentru statul Israel. O pasiune care pune destule probleme la Ierusalim.
Pentru evanghelisti, istoria lumii urmeaza un curs prestabilit, divin. Ei sunt convinsi ca ne aflam, acum, in ultima etapa, cea care se va incheia cu revenirea lui Mesia. Etapa marcata de Holocaust, dar si de reintoarcerea evreilor in tara lor stramoseasca, renasterea vechiului stat biblic Israel. Acum evanghelistii asteapta reintoarcerea lui Iisus. Si infrangerea Anticristului. Batalia finala dintre Bine si Rau se va purta la Armaghedon, a profetit Proorocul Daniel. Adica in apropierea localitatii Megiddo din Israelul modern. Aceasta este temelia teologica a dragostei si sustinerii fanatice a crestinilor-evanghelisti americani pentru Israel. Daca totul ne-a fost dinainte hotarat, atunci si apocalipsa nucleara face parte din programul divin. Presedintii americani Ronald Reagan si Jimmy Carter credeau in aceste viziuni evangheliste. Actualul conducator de la Casa Alba nu scapa nici un prilej pentru a declara ca este un om "renascut prin credinta" ("born again christian"). Numerosi analisti au observat cu groaza ca doctrinele evangheliste opereaza asupra politicii Administratiei George W. Bush.
Cand fundamentalismul evanghelistilor scapa de sub controlul bunului simt si al legii, soldatii schizofreni ai acestei uriase armate civile distrug clinicele unde se efectueaza avorturi sau, asa cum a facut Timothy McVeight la 19 aprilie 1995, dinamiteaza o cladire in Ocklahoma City, provocand moartea a 168 de oameni si ranire a altor 400.
Ierusalimul nu stie cum sa primeasca dragostea prea inabusitoare a crestinilor evanghelisti americani. Avantajele nu sunt de lepadat. Crestinii evanghelisti americani au donat pana acum Israelului circa 100 de milioane de dolari, zeci de autobuze de scoala - blindate - pentru transportul copiilor colonistilor evrei din teritoriile palestiniene, si au sprijinit financiar emigrarea a 200.000 de evrei americani in Israel. In cele 100.000 de biserici evangheliste de pe tot intinsul Statelor Unite, predicatorii nu uita sa le aminteasca credinciosilor americani de existenta divina a Israelului. Lobby-ul pro-israelian al crestinilor evanghelisti in Congresul si Senatul american, in mass media americane si planetara, este enorm. Sute de mii de evangelisti americani invadeaza anual Israelul, ei defileaza pe strazile Ierusalimului fluturand fericiti stegulete alb-albastre si americane. Cum, insa, in viata totul se plateste, si dragostea aceasta prea fierbinte crestino-evanghelista are pretul ei politic.
Avantaje si dezavantaje
Sentimentele pro-israeliene ale crestinilor evanghelisti americani sunt sincere. Specularea lor in interese politice da de gandit. In 1989, liderul evanghelist Pat Robertson a inventat organizatia "Coalitia crestina", varful de lance politic al credinciosilor evanghelisti. "Coalitia crestina" a cerut Washingtonului, oficial: 1. Sa-i defineasca pe liderii palestinieni, in frunte cu Yasser Arafat, drept "teroristi", si sa nu intretina nici un fel de contacte cu ei. 2. Statele Unite trebuie sa permita Israelului sa duca razboiul impotriva palestinienilor asa cum crede de cuviinta. 3. Orasul Regelui David, Ierusalim, trebuie sa ramana unificat, capitala eterna a Israelului. 4. Nici un compromis in problema frontierelor israeliene. 5. Coloniile evreiesti nu vor fi evacuate de pe teritoriul Israelului biblic. 6. Niciodata nu va lua fiinta un stat palestinian.
Parte din aceste cerinte au fost incluse in politica curenta a Statelor Unite in Orientul Mijlociu. Cu un asemenea program politic s-ar mandri oricare din partidele extremiste israeliene. Aceasta "Carta politica", purtand 100.000 de semnaturi, a fost trimisa premierului israelian.
Evanghelistii ii monitoreaza pe toti politicienii, chiar si pe presedintele Bush, din punct de vedere al politicii fata de Israel. Gary Bower, unul din sefii evanghelistilor din Washington, fost candidat la presedintie din partea Partidului Republican, a indraznit sa-l admonesteze o data pe presedintele Bush cand acesta a criticat lichidarea de catre armata israeliana a unui fruntas palestinian. Bower considera ca vechea impartire a lumii intre capitalism si comunism a facut loc unei alte impartiri: evrei si crestini impotriva musulmanilor.
"Evreii americani suporta greu imbratisarea prea patimasa a crestinilor evanghelisti", scrie Itzhac Ben-Horin, corespondentul cotidianului ebraic "Maariv", la Washington. Cei mai multi dintre ei nu impartasesc teoriile extremise ale acestora. Evreii americani voteaza majoritar cu Partidul Democrat, sunt liberali, in tot ce priveste religia si statul. Steve Rabinovici, fostul consilier al presedintelui Bil Clinton si consilier al organizatiilor evreiesti, spune ca "alianta evreilor cu crestinii evanghelisti nu este fireasca, sunt doua comunitati care nu au nimic in comun". Intelectualitatea evreiasca americana a avertizat Ierusalimul ca o asemenea alianta e periculoasa. Profesorul Harwey Kooks (Harvard University) a scris in saptamanalul "Time": "E un joc cu focul. Daca m-as afla in tabara israeliana as fi foarte prudent in ceea ce priveste aceasta alianta. Crestinii evanghelisti sunt de partea Israelului pentru ca Iisus va reinvia pe pamanturile biblice. Dar in cea din urma batalie, dupa credinta lor, doua-treimi din poporul evreu va pieri, vor ramane in viata doar acei evrei care il vor primi pe Iisus ca pe adevaratul Mesia".
Kooks nu e singurul universitar evreu american care trage clopotul de alarma. Arlain Stein, profesor de sociologie la Universitatea din New Jersey, intreaba: "Este sanatoasa alianta evanghelisto-evreiasca? Oare conducatorii evrei si crestini ai acestei aliante activeaza spre binele Israelului si al evreimii americane? Normal ar fi ca Israelul sa construiasca o alianta cu liberalii protestanti crestini si moderatii musulmani".
"Ambasada crestina din Ierusalim"
Evanghelistii americani au mai facut un pas important prin infiintarea, in 1980, a unei "Ambasade crestine la Ierusalim". Titulatura pompoasa si destul de nebuloasa. Israelienii n-au fost prea incantati. Suzan Michael, directoare organizatiei de la Washington, i-a declarat ziaristului Itzhac Ben-Horin: "Dupa 2000 de ani de opresiune crestina, evreii erau banuitori, si era normal sa fie banuitori, cand a fost vorba de instalarea unei asemenea ambasade la Ierusalim. Am fost nevoiti sa le dovedim ca nu le vrem decat binele. Suntem cu Israelul in primul rand datorita radacinilor evreiesti ale crestinismului. In scrierile biblice, Dumnezeu le promite evreilor ca-i va aduna din toate colturile lumii si le va da o tara. Noi, evanghelistii americani, dorim sa-i ajutam pe evrei in spiritul promisiunii divine. Lupta Israelului este dreapta. Dusmanul Israelului, fundamentalismul musulman, este si dusmanul nostru... Am organizat emigrarea evreilor rusi in Israel, acum vrem sa ne ocupam de emigrarea evreilor din Argentina."
De ce sa-i aduci pe evreii din lumea intreaga in Israel, daca aici va incepe sfarsitul lumii si majoritatea lor vor fi nimiciti? Ca sa triumfe crezul evanghelist al reinvierii lui Iisus? La aceasta intrebare, Pat Robertson, conducatorul evanghelistilor americani, nu are raspuns. Evanghelistii, spune el, cred in Iisus si iubesc Israelul. Reporterul israelian l-a intrebat de ce sustine cu atata vigoare Israelul. "Eu cred in Vechiul Testament", a raspuns Pat Robertson. El a continuat: "Vechiul Testament arata ca poporul evreu este poporul ales. Ma simt apropiat de evrei din punct de vedere spiritual. Cuvantul "crestinism" vine de la Christos, vechiul Mesia din ebraica. Noi suntem continuatorii Lui Mesia evreul, legati puternic de Israel din punct de vedere spiritual, si nu politic sau economic. 235 de milioane de telespectatori din intreaga lume urmaresc emisiunile televiziunii noastre, CBN, iar emisiunea noastra "Club 700" are 17 milioane de telespectatori americani...Forta noastra este uriasa. Am candidat pentru presedintia americana. In cinci state americane am castigat, in alte sapte state am fost pe locul doi. E adevarat, Statele Unite nu au un presedinte evanghelist, dar fara votul nostru George W. Bush nu castiga. La alegerile din 1994, pentru prima oara dupa 40 de ani, Congresul a devenit Republican, evanghelist."
Pat Robertson crede cu tarie intr-o noua ordine a lumii, dominata in mare masura de evrei. Idee fundamentalista, de natura sa alimenteze vechi sentimente antisemite, create de teorii similare. Robertson si-a expus convingerile intr-o carte, in care sustine ca istoria moderna a fost scrisa, in ultimii 200 de ani, de constructorii germani din Bavaria, de comunisti si de oamenii de finante ai Wall-Street-ului. Bineinteles, Robertson aseaza in centrul teoriilor sale capitalul evreiesc. Abe Foxman, presedintele Ligii contra Defaimarii, i-a luat apararea: "Pat Robertson nu a scris o carte antisemita, problema e ca nu-i destul de sensibil la antisemitism". Cat ce-l priveste pe autor, el a respins acuzatiile: "Sunt un mare admirator al Israelului", declara Robertson.
Veriga evreiasca a crestinilor evanghelisti
In povestea noastra nu se putea sa nu existe si un evreu. El se numeste Ihiel Eckstein, rabin ortodox si doctor in istoria religiilor, din Chicago, unul din fondatorii "Fondului pentru prietenia iudaico-crestina". In anul 2000, Eckstein a emigrat in Israel. Ziaristul Salom Ierushalmi, de la ziarul ebraic "Maariv", scrie ca umbla intodeauna cu un carnet de cecuri la el si imparte cu darnicie milioane. De dolari. A donat pana astazi circa 70 de milioane de dolari. Nu exista oras in Israel, organizatie sociala, sanitara sau institutie care sa nu fi beneficiat de generozitatea lui Eckstein. Filantropia aceasta sionista n-a fost primita cu tot entuziasmul de autoritatile laice si mai ales religioase de la Ierusalim, atunci cand s-a aflat de unde provine banetul. Si-au amintit unii de crezul evanghelistilor, care asa cum am mai amintit, poate fi rezumat astfel: evreii trebuie sa se reintoarca in tara lor stramoseasca, abia atunci, dupa 10 razboaie, va apare Iisus pe colinele de la Argameddon (Megiddo) cu adevarul sau, evreii care nu-l vor primi vor fi cu totii nimiciti.
Ihiel Eckstein se face ca nu a auzit despre aceasta profetie evanghelista. El si-a inchinat peste trei decenii de viata dezvoltarii legaturilor dintre uriasa comunitate evanghelista si mica lume evreiasca americana. Pragmatic, el a primit tot ceea ce evanghelistii ofereau cu darnicie, si a facut abstractie de crezul lor misionar. "Fondul de prietenie crestino-iudaica" avea ce sa-i ofere si lui personal, salarizandu-l cu un post de presedinte. Eckstein se afla intotdeauna langa Billy Graham, Gery Folowell si Pat Robertson, cei trei celebri predicatori de televiziune care au convins zeci de milioane de americani "sa se nasca din nou" si sa creada in revenirea lui Iisus pe colinele de la Megiddo. El avea grija sa pastreze viu interesul lor pentru Israel.
Conducatorii institutiilor oficiale evreiesti nu au privit cu simpatie activitatea lui Eckstein. Ei au considerat - si nu si-au schimbat parerea - ca dragostea evanghelista pentru evrei si Israel e un fenomen trecator. Salom Ierushalmi scrie ca de multe ori au avut loc ciocniri intre Biserica Evanghelista si organizatiile evreiesti americane. Geniul lui Ihiel Eckstein a fost sa netezeasca asperitatile. Dar evreii conservatori nu i-au permis sa patrunda in organizatiile lor. Banii care ii aducea cu nemiluita de la evanghelisti erau bine veniti, dar nu i-a fost acordata legitimitatea pe care o cauta.
Rabinul Eckstein strange fonduri pentru Israel
Dezamagit de reticenta evreilor americani, Eckstein a cautat intelegere la rabinii si organizatiile din Israel. Si aici, banii lui (mai bine zis banii evanghelistilor) erau primiti cu placere. Dar nici o oficialitate nu se angaja la un contact direct cu conducatorii Bisericii Evanghelice. Avraham Burg, presedintele Knessetului (Parlamentul israelian) a refuzat ferm sa se intalneasca cu rabinul Eckstein. Sali Meridor, presedintele Agentiei Evreiesti (Sohnut) a fost mai flexibil. L-a primit in audienta si i-a oferit un fotoliu in Consiliul Sohnutului. Eckstein n-a mai impartit brambura banii crestinilor fundamentalisti americani, ci i-a oferit Fondului statal "Keren Hayesod". Din acel moment, dezvaluie Ierushalmi, Eckstein a inceput sa fie trimis din partea Israelului sa colecteze fonduri nu numai din Statele Unite, ci si din Europa, Australia si Africa de Sud. In sfarsit, omul obtinuse legitimitatea mult visata.
Multi consilieri de imagine lucreaza pentru Ihiel Eckstein si Biserica Evanghelica. Unul dintre ei, Ralf Reed, strateg evanghelist, a fost consilierul presedintelui american George W. Bush. Incheiem in acest punct aceasta istorie, dar nimeni sa nu ramana cu iluzia ca povestea a fost spusa in intregime. Miscari tectonice enorme se petrec sub suprafata celor vazute si documentate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.