Moartea unui tanar roman intr-un spital din Viena si lipsa mai multor organe din cadavrul acestuia sunt pe cale sa declanseze un adevarat scandal international. Acuzele se indreapta catre medicii austrieci de la spitalul Krankenaustalt Rudolfstiftung
Moartea unui tanar roman intr-un spital din Viena si lipsa mai multor organe din cadavrul acestuia sunt pe cale sa declanseze un adevarat scandal international. Acuzele se indreapta catre medicii austrieci de la spitalul Krankenaustalt Rudolfstiftung din Viena, acestia fiind suspectati de un posibil trafic de organe. Razvan Ilie Halga, in varsta de 28 de ani, plecase la fratele sau, Florin, stabilit in Austria de aproximativ 14 ani, pe care urma sa-l ajute sa construiasca o casa. Ceea ce s-a intamplat pana in urma cu zece zile. Pe 19 martie, Razvan a suferit un atac cerebral in urma unui anevrism, el fiind transportat de urgenta la spitalul Krankenaustalt Rudolfstiftung din Viena, de altfel, una dintre cele mai cunoscute unitati sanitare din Austria. Tanarul a mai trait doar trei zile el murind in data de 22 martie. Un deces suspect asupra caruia planeaza suspiciuni. Si asta pentru ca familia lui Razvan ia in calcul o ipoteza terifianta. Aceea ca Razvan sa fi fost un simplu donator de organe caruia i s-au luat organele dupa moarte. O situatie intalnita foarte des in Austria intrucat, legea din acest stat permite prelevarea de organe fara acordul familiei. Singurii care pot stabili ce s-a intamplat cu adevarat sunt procurorii care au si inceput deja o ancheta. Si care trebuie sa stabileasca daca legea austriaca privind prelevarea organelor dupa moartea pacientului fara acordul familiei se aplica doar cetatenilor austrieci sau tuturor celor care se afla pe teritoriul Austriei.
Presiuni din partea medicilor
Semnele de intrebare asupra decesului lui Razvan au aparut inca de cand acesta era internat in spitalul din Viena. In acest sens, familia tanarului sustine ca, pe tot parcursul perioadei in care Razvan s-a aflat pe patul de spital, a trebuit sa faca fata medicilor austrieci care le-au cerut in nenumarate randuri sa fie de acord cu donarea organelor. Astfel, Florin Halga a precizat ca personalul medical a insistat si le-a solicitat sa completeze formulare ca sunt de acord cu donarea de organe apartinandu-i lui Razvan Ilie Halga, insa a fost refuzat de fiecare data. La toate acestea se adauga un alt aspect, cel putin dubios. Este vorba de ora decesului. Astfel, rudele lui Razvan au precizat ca, desi au fost anuntate de decesul tanarului in data de 22 martie la orele 21.00, moartea acestuia fusese deja consemnata cu cateva ore mai devreme, respectiv 14.30. Mai mult, Florin Halga a precizat ca a avut primele suspiciuni in momentul in care nu a fost lasat sa-si viziteze fratele la morga spitalului. Cele trei situatii au determinat familia Halga sa ia in calcul o varianta de-a dreptul terifianta. Cea potrivit careia Razvan nu a fost decat un donator de organe si mai putin un om care trebuia sa fie salvat sau pe care medicii aveau datoria sa incerce sa-l salveze.
Fara inima, ficat si rinichii
Acestea au fost de altfel si motivele pentru care rudele hunedoreanului au decis sa ceara efectuarea unor cercetari in momentul in care Razvan a fost adus in tara. In aceste conditii, rudele lui Razvan s-a prezentat la sfarsitul saptamanii trecute la Parchetul Tribunalului Hunedoara, unde au reclamat ca au suspiciuni referitoare la faptul ca din cadavru lipsesc anumite organe, ce ar fi fost prelevate fara acordul familiei. Astfel, ei au formulat o plangere tocmai pentru ca procurorii sa verifice daca banuielile din acest caz se adeversc sau nu. Mai exact sa cerceteze daca exista posibilitatea ca Razvan sa fi fost pana la urma victima unor medici care nu urmareau decat recoltarea unor organe pentru ca acestea sa fie folosite ulterior la un transplant.
In cele din urma, temerile familiei au fost confirmate de autopsia efectuata: din trupul lui Razvan fusesera scoase inima, ficatul si rinchii. "Cadavrului ii lipsesc mai multe organe: inima, rinichii si ficatul. Restul organismului nu respecta regulile unei autopsii clasice. Adica nu s-a lucrat in acest caz, conform normelor uzuale. Tanarului i s-au scos organele in faza de "vita minima", in care organele sanatoase functioneaza intr-un alt organism", a declarat medicul legist Dan Marculescu, seful Laboratorului de Medicina Legala a judetului Hunedoara. Acesta a adaugat ca au fost trimise fragmente de tesuturi si organe si la Timisoara, pentru efectuarea examenelor complementare histopatologice, toxicologice si genetice. Rezultatele autopsiei, cutremuratoare de altfel, au fost confirmate chiar si de catre unul dintre procurorii pe masa caruia se afla acest caz. "Am preluat sicriul sigilat in care se afla defunctul, in prezenta firmei care a efectuat transportul. Am desigilat sicriul si s-a trecut la efectuarea expertizei medico-legale. Cele sesizate se confirma", a spus procurorul Dorel Herban, de la Parchetul Tribunalului Hunedoara. Acesta a mai explicat ca, in functie de concluziile expertizei medico-legale, este posibil ca dosarul sa fie trimis institutiilor abilitate din Austria "pentru ca legislatia romaneasca pedepseste prelevarea de organe de la persoanele aflate in moarte cerebrala, fara acordul apartinatorilor".
Cooperare cu Interpol
La randul sau, prim-procurorul Parchetului Tribunalului Hunedoara, Tiberiu Medeanu, a precizat ca in urma plangerii depuse au fost incepute cercetarile in acest caz, prin audierea martorilor, a rudelor si a celorlalte persoane implicate in cauza, asteptandu-se si rezultatul oficial al expertizei medicale. "Familia a depus plangere la Parchet. Aveau ceva banuieli inca din Austria. Dupa ce vom finaliza cercetarile pe plan local, vom sesiza, pe cale ierarhica, sa se afle, cu ajutorul Interpol, identitatea persoanelor din Austria care au fost implicate in acest caz. Dupa aceea, vom vedea cum vor evolua lucrurile, in functie de ce concluzii vor trage cei care vor efectua ancheta in Austria", a declarat prim-procurorul Tiberiu Medeanu. Acesta a subliniat ca in acest moment singurul lucru pe care il poate spune este acela ca s-a constatat lipsa organelor si ca nu poate face supozitii in acest caz: "Va pot spune ca lipsesc inima, ficatul si rinichii, dar in acest moment nu pot face nici o supozitie".
"De-abia mai pot vorbi"
Intre timp familia asteapta solutionarea cazului dar si sa vada cum a fost posibil ca medicii austrieci sa ia organe din trupul unui om decedat fara ca familia acestuia sa-si dea acordul. "De-abia mai pot vorbi. L-am inmormantat saracul ieri (n.r. - in urma cu doua zile). Stiu ca se face o ancheta la Parchet si asteptam sa se termine. Nu stiu eu ce ii lipseste. Am auzit ca inima, ficatul si rinichii. Stiu ca era taiat tot, pana sub gat, ca l-am desfacut la camasa si m-am uitat. Stiu ca au cerut sa le dea organele dar Florin a refuzat. Florin stie ce s-a intamplat ca el a fost acolo. Acum e plecat la tara, in Simeria, ca e distrus si nu mai poate vorbi", ne-a declarat mama lui Razvan, Victorita. Unchiul tanarului mort in Austria sustine, la fel, ca Florin este cel care a stat la capul lui Razvan si ca doar el poate sa spuna cu exactitate ce s-a intamplat. "Stiu ce mi-a zis fratele lui Iliuta. Iliuta (n.r. - Razvan) a mers la Florin in Austria, care era stabilit acolo de vreo 14 ani, avea cetatenie sa-l ajute sa construiasca o casa. Stiu ca a murit la baie. Doar atat. In rest trebuie sa vorbiti cu Florin ca el a fost acolo", a precizat Ioan Halga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.