ZIUA a prezentat in numarul de ieri panica instaurata printre studentii din Complexul Regie din Bucuresti, dupa ce o tanara din Baia Mare, Nora Jerghei, cazata in caminul P11, a decedat din cauza meningitei. Fata, studenta in anul II la Facultatea de
ZIUA a prezentat in numarul de ieri panica instaurata printre studentii din Complexul Regie din Bucuresti, dupa ce o tanara din Baia Mare, Nora Jerghei, cazata in caminul P11, a decedat din cauza meningitei. Fata, studenta in anul II la Facultatea de Inginerie Mecanica, a murit in data de 12 martie, la patru zile dupa ce isi serbase ziua de nastere, insa nu in camin, ci la Spitalul Victor Babes, acolo unde fusese adusa de la locuinta surorii ei din Bucuresti. La scurt timp de la deces, s-a dispus luarea unor masuri, precum dezinfectarea imobilului in care a locuit Nora sau efectuarea unor analize pentru cei cazati la etajul 1, unde se afla camera in care a locuit fata din Baia Mare. Decizii, de altfel, normale.
Numai ca au existat si unele masuri aberante care nu au dus decat la panica. Una dintre ele a fost restrictionarea accesului in caminul P11 pentru persoanele straine. Astfel, la intrarea in cladire a fost lipit un afis pe care sta scris cu litere de-o schioapa "Interzis accesul persoanelor straine in camin", iar la usa a fost postat un politist care are datoria de verifica legitimatiile studentilor si care permite sau nu ca acestia sa patrunda in imobil. Si asta dupa ce anumite minti luminate s-au gandit ca Nora a primit meningita de la o persoana din afara caminului care fusese invitata la petrecerea organizata de tanara din Baia Mare cu ocazia zilei de nastere. Ulterior, analizele efectuate au stabilit ca persoanele care au intrat in contact cu Nora sunt sanatoase. Totusi, caminul a ramas inchis pentru persoanele straine, ca o masura preventiva. In aceste conditii se spera ca purtatorul virusului nu poate patrunde in P11, iar alti studenti cazati in acel camin nu pot fi infestati. Aceleasi minti luminate nu s-au gandit insa ca purtatorul virusului este liber sa se plimbe prin toata Regia si, de ce nu, prin tot Bucurestiul si ca cei din camin, liberi sa iasa, se pot intalni cu acesta. Nu a fost luat in calcul nici impactul pe care il vor avea asupra studentilor inchiderea caminului si postarea unui agent de Politie la intrarea in cladire.
Parinti speriati, locuri vandute, discutii pe Internet
Toate aceste masuri nu au dus decat la instaurarea unei adevarate psihoze si la aparitia unor zvonuri despre studenti care se afla in coma sau care sunt internati tot din cauza meningitei si chiar despre decesul unor alti tineri. Reporterii ZIUA au stat de vorba cu mai multi locatari ai Complexului Studentesc Regie tocmai pentru a vedea care este starea de spirit si pentru a afla ultimele zvonuri. "Am auzit ca a mai murit o fata, tot de la acelasi camin si ca alte trei sunt in coma. Nu stiu daca este adevarat dar foarte multa lume vorbeste despre acest lucru. Am auzit chiar ca o sa se inceapa o dezinfectie masiva in toate caminele", ne-a declarat un tanar care locuieste la cateva blocuri departare de P11. Nu numai studentii au fost cuprinsi de panica, ci chiar si parintii acestora. "M-a sunat mama aseara si m-a intrebat daca sunt bine. Nu stiam prima data despre ce vorbeste. I-am zis ca nu am nimic si apoi mama mi-a spus ca a vazut la televizor ca este epidemie de meningita in Regie. Dupa ce am vorbit cu ea am auzit si eu ce s-a intamplat. Nu stiu daca au mai murit altii sau daca mai sunt internati prin spitale", ne-a spus Alina.
Mai grav este ca deja foarte multe persoane au inceput sa plece pentru cateva zile acasa pentru ca nu cumva sa fie atinse de posibila epidemie. "Au plecat mai multi imediat dupa ce a murit fata aia", a precizat o femeie-portar la un camin. In acelasi timp circula zvonuri despre faptul ca tot mai multi studenti au inceput sa-si vanda locurile tocmai de frica unei posibile epidemii care a lovit Regia. "Am vorbit cu mai multe colege care mi-au zis ca au auzit ca au inceput sa se vanda locurile in camin. Le e frica dupa ce a murit o fata de meningita si dupa ce, am auzit, ca mai sunt internati alti studenti", ne-a mai declarat un alt tanar. De asemenea, s-a ajuns ca si pe forumurile de discutii de pe Internet "epidemia de meningita" sa fie principalul subiect. Pana si politistul de la intrarea in P11 a auzit de acest lucru: "Am auzit si ce se vorbeste. Mi-a zis un baiat ca aseara asta se vorbea si pe Internet. Ca a mai murit unu', ca nu stiu cati sunt in spital. Nu este domne' nimic adevarat, da' n-ai ce face". Acelasi politist nu si-a putut explica nici el ce rost are masura inchiderii caminului: "Nu stiu de ce s-a inchis. Sa nu mai intre ala care are virusul. Da cei de aici pot iesi. Cred ca pana luni mai stam asa cu caminul interzis pentru persoanele straine".
Singurul caz
Nu este vorba insa de nici un focar de epidemie. Acest lucru a fost anuntat chiar de Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti care a precizat ca nu s-a intamplat decat un singur caz, cel al Norei. De asemenea, echipa ZIUA au stat de vorba si doctorii de la Cabinetul Medical din Complexul Studentesc Regie. "Zvonistica este extrem de mare. S-a creat panica, dar trebuie sa stea linistiti, pentru ca nu a mai fost inregistrat nici un caz de meningita. Cazul Norei este singurul si unicul. Au fost facute analize pentru toti colegii fetei, dar acestea nu au aratat ca ar fi cineva infestat. Am inteles ca exista cazuri de meningita in familia Norei, dar care nu sta in Regie", ne-a declarat unul dintre medicii Complexului Regie. La randul sau, prodecanul Facultatii de Inginerie Mecanica, Nicolae Baran, a infirmat existenta unor alte cazuri de meningita. "Informatiile despre alti studenti care au meningita sunt lipsite de sens. Din cate stiu eu cazul Norei a ramas singurul de acest gen", ne-a spus prodecanul. De asemenea, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii au confirmat ca nu au mai fost inregistrate alte cazuri de meningita. Totul este deci clar: in afara cazului Norei Jerghei nici un alt student nu a fost inregistrat cu meningita. Dar poate ca aceste lucruri ar trebui sa fie spuse direct celor care locuiesc in Complexul Regie si poate in acest mod s-ar pune capat psihoziei. Altfel, ne intrebam, daca nu este vorba de epidemie, de ce ramane in continuare acel camin inchis pentru persoanele straine, ceea ce face ca printre studenti spaima sa creasca pe zi ce trece. Sau ne intrebam, daca nu exista epidemie, iar accesul in P11 ramane in continuare restrictionat, de ce nu se ia aceeasi masura pentru toate caminele. Pentru ca psihoza si panica sa cuprinda pe toata lumea, iar Complexul sa se goleasca.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.