Articolul "Procurorul bolsevic", in care ZIUA aducea in atentia opiniei publice alte dosare cu "bube" instrumentate de Ioan Moldovan, procurorul-sef al PNA Oradea a declansat mari framantari in randul conducerii institutiei centrale. In ciuda probelo
Articolul "Procurorul bolsevic", in care ZIUA aducea in atentia opiniei publice alte dosare cu "bube" instrumentate de Ioan Moldovan, procurorul-sef al PNA Oradea a declansat mari framantari in randul conducerii institutiei centrale. In ciuda probelor aduse, care dovedesc, fara putinta de tagada, abuzurile si presiunile asupra martorilor si inculpatilor, "operate" de procurorii antimafia oradeni, PNA Bucuresti se codeste sa intreprinda o verificare atenta a celor semnalate de ZIUA si sa ii scoata din sistem pe procurorii vinovati. Lipsa de reactie a lui Ioan Amarie nu este justificata, de vreme ce reporterii nostri de investigatii au desfacut itele nu unuia, ci mai multor dosare ce s-au aflat in mana lui Moldovan. Revenim astazi cu un caz proaspat din curtea PNA Oradea.
Asasinarea unui ziarist
ZIUA prezinta in continuare un stupefiant caz in care amicii si protejatii lui Moldovan au incercat lichidarea unui jurnalist care a investigat un caz in care era implicat procurorul sef de la PNA Oradea. Este vorba de directorul publicatiei Gazeta de Nord-Vest, Valer Marian, care trebuia ucis de catre racheti ucraineni la comanda fostului primar al municipiului Satu Mare. Organizatorul asasinatului Attila Tiberiu Blaga, aflat in penitenciar, a dat o declaratie in acest sens, dar fiind la mijloc prietenul procurorului-sef Ioan Moldovan, nimeni nu indrazneste sa cerceteze cazul.
Fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, prieten si protejat al procurorului PNA Ioan Moldovan, a comandat in urma cu doi ani uciderea unui jurnalist care a indraznit sa faca investigatii jurnalistice legate de afacerile sale, respectiv relatiile acestuia cu o serie de "personalitati" de la Serviciul Teritoral Oradea al Parchetului National Anticoruptie. Valer Marian este directorul ziarului satmarean Gazeta de Nord-Vest si este jurnalistul care a declansat scandalul Anderco. Iata, scenariul pus la punct de Anderco cu un infractor periculos care trebuia sa angajeze racheti ucraineni pentru asasinarea jurnalistului. Attila Tiberiu Blaga a declarat recent in Penitenciarul Satu Mare ca, in urma cu doi ani, inainte de a fi arestat, ex-primarul Anderco i-a solicitat, contra unei sume consistente, sa angajeze racheti ucrainieni care sa-l lichideze fizic pe directorul ziarului Gazeta de Nord-Vest, Valer Marian, care a declansat dezvaluirile in urma carora a inceput sa fie cercetat de PNA. In acest scop, Anderco i-a indicat lui Blaga traseul pe care se deplasa Valer Marian in fiecare zi de vineri la familia sa din Cluj, respectiv pe ruta Satu Mare-Zalau-Cluj Napoca si i-a recomandat ca loc ideal pentru asasinat zona Mesesului.
Moldovan minte
Legaturile dintre Moldovan si Anderco, la fel ca si protectia pe care i-o ofera procurorul fostului edil sunt extrem de bine cunoscute. Numai ca procurorul sef Ioan Moldovan de la Serviciul teritorial Oradea al PNA a negat aceste lucruri, la fel cum a negat, intr-o discutie purtata cu mai multi jurnalisti, ca ar fi avizat, in toamna anului 2001, in timp ce era sef al Sectiei Urmarire Penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Oradea, rezolutia de neincepere a urmaririi penale fata de fostul primar al municipiului Satu Mare, Horea Anderco, emisa de procurorul Dan Chirculescu. ZIUA a intrat in posesia documentului in original prin care putem demonstra ca Moldovan minte cu nerusinare. Pe prima fila a rezolutiei respective, emisa in data de 28 noiembrie 2001 in dosarul nr. 27/P/2001, figureaza insa viza si semnatura procurorului sef Ioan Moldovan. Apropiatii lui Moldovan sustin ca rechizitoriul respectiv a fost conceput chiar de el, in numele procurorului Chirculescu pentru a pacali conducerea Curtii de Apel Oradea in dorinta de a-l salva pe Anderco. In replica, Moldovan sustine: "Toate dosarele mi se prezentau mie spre avizare. E un fel de a spune, imi exprimam punctul de vedere cu privire la legalitatea si temeinicia solutiei. Dupa care le prezentam procurorului general. Nici procurorul general nu le aviza. Nu aviza nimeni nimic, doar imi exprimam opinia. Procurorul e liber sa faca ce vrea. Daca nu era de acord cu opinia mea o infirma. Deci eu eram un filtru. Intre procuror si procurorul general. Eram seful sectiei. Deci nu am scris nici un fel de ciorna, nu am avizat nimic. Solutia e si acum tot asa, in legatura cu acest aspect, cu privire la licitatia cu Sala Sporturilor. A mai fost examinata, a fost dusa la PNA, dar aceeasi solutie a ramas si acum".
Sluga lui Moldovan ameninta
Dupa ce s-a exprimat intr-un local public ca a primit mana libera de la conducerea centrala a PNA sa se ocupe de ziarul "Gazeta de Nord-Vest", in ultimele doua zile comisarul-sef Ioan Dohotaru de la Biroul teritorial Satu Mare al PNA si-a iesit din minti si a trecut la amenintari fatise. Dohotaru a sunat la redactia ziarului nostru, pe telefonul 0261/711.830 si ne-a amenintat, cu o voce alcoolizata, ca ceea ce scriem despre el este santaj si ca se va sesiza din oficiu. De unde ne-am dat seama ca a facut Dreptul cu pluta pentru ca infractiunea de santaj presupune o constrangere exercitata asupra cuiva cu scopul de a dobandi in mod injust un folos pentru sine, ori noi am scris despre foloasele obtinute de un spagar si tortionar psihopat ajuns sa faca legea sub steagul PNA la Satu Mare, cu un salariu lunar de 80 de milioane de lei. Dohotaru a incercat ca un apucat sa obtina diverse date despre ziarul nostru si despre asociatii firmei care-l editeaza de la anumite institutii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.