Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a inaintat ieri plangere catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 4 impotriva SC Global Medrom SRL, iar Directia de Sanatate Publica Bucuresti - Inspectia Sanitara de Stat a transmis reprezentantilor acestei
Ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, a inaintat ieri plangere catre Parchetul de pe langa Judecatoria Sector 4 impotriva SC Global Medrom SRL, iar Directia de Sanatate Publica Bucuresti - Inspectia Sanitara de Stat a transmis reprezentantilor acestei societati invitatia de a se prezenta la sediul DSPMB cu intreaga documentatie privind organizarea si functionarea unitatii. Masurile au fost luate ca urmare a imposibilitatii echipei de control a MS si ai DSPMB de a efectua, doua zile la rand, un control la sediul SC Global Medrom SRL. In urma sesizarilor din presa, marti, MS a declansat o ancheta la clinica de fertilizare Global Art SRL unde, potrivit semnalarilor unor specialisti in fertilizare din Marea Britanie, ar exista un centru de fertilizare si donare de ovule. Atat marti, cat si ieri, echipele de control s-au deplasat la sediul firmei fara a reusi sa ia legatura cu vreun reprezentant al acesteia si fara a avea accces in cladire. Ieri insa, un presupus reprezentant al firmei, care nu si-a declinat identitatea, a luat legatura cu reprezentantii MS solicitand o intrevedere in cursul zilei de astazi. Amintim ca la DSPMB nu este inregistrata firma Global Art. Dar, in anul 2002, a fost eliberata o autorizatie sanitara de functionare pentru firma Global Medrom SRL, care ofera consultatii in obstetrica-ginecologie si care figureaza la aceeasi adresa cu Global Art.
Fertilizatorii Europei
MS a sesizat si Colegiul Medicilor Bucuresti cu privire la medicul care apare ca administrator unic al societatii Global Medrom SRL - Ioana Mary Louciene Ghionescu. Seful Comisiei de Bioetica din cadrul Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoae, ne-a declarat ca, in urma verificarii bazei de date a Colegiului National al Medicilor - for abilitat cu eliberarea autorizatiei de libera practica medicala pentru cetatenii straini, medicului israelian Illya Barr nu figureaza ca solicitand o astfel de autorizatie, cel putin dupa anul 1997.
Daniela Godorojea apare, insa, alaturi de alte doua cadre medicale romanesti - pe pagina de Internet a Global ArtUSA, companie care ofera servicii de fertilizare in vitro, prin mai multe clinici din lume, cu precizarea ca centrul international de donare de ovule se afla la Bucuresti, in Romania. Aceasta este medic anestezist la un spital din Bucuresti si a declarat ieri, pentru Mediafax, ca "a fost chemata la clinica (n.n - Global Art SRL) ocazional. Faceam o anestezie usoara femeilor carora li se recoltau ovocite in vederea fertilizarii in vitro. Stateam cam o ora sau doua. Pacientele care veneau in clinica erau in general tinere, dar au fost si femei cu varste de 40, 45, 48 de ani".
BBC News sustine, intr-un material aparut la inceputul acestei saptamani, in pagina online, ca Societatea Britanica pentru Fertilitate si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu o clinica din Romania care ar produce "copii comandati prin posta". Materialul genetic "de import" este folosit pentru fertilizarea unor ovule provenite de la donatoare romance, apoi trimis inapoi si utilizat pentru impregnarea partenerei celui care a furnizat sperma. Global Art si Global Medrom au acelasi fondator, si anume un medic israelian specialist in fertilizare in vitro, Illya Barr. Acesta declara ca principalul motiv pentru care a infiintat clinica in Romania este ca aceasta este o tara cu cerinte minime in privinta donarii.
Legea privind reproducerea umana asistata medical, la Camera
Comisia de Sanatate din Camera Deputatilor a dezbatut ieri Legea privind sanatatea reproducerii si reproducerea umana asistata medical. Adoptata in aprilie 2004 de ambele Camere ale Parlamentului, 6 luni mai tarziu proiectul legii s-a reintors in dezbaterea comisilor cu o cerere de reexaminare a dispozitiilor semnata de Ion Iliescu.
In ceea ce priveste reproducerea umana asistata medical - definita prin lege ca un act medical ce cuprinde ansamblul tratamentelor si procedurilor de inseminare artificiala sau fecundare in vitro, de manipulare medicala in laborator a materialului genetic feminin sau masculin, in scopul fecundarii artificiale a ovulelor, manipularea spermei si/sau embrionilor proveniti din fecundarea extracorporala si implantarea acestora, potrivit declaratiei doctorului Vasile Astarastoae, seful Comisiei de Bioetica a Colegiului Medicilor din Romania, medicii au ramas fermi pe pozitie si au cerut o dezbatere publica, in care si societatea civila, justitia si Biserica sa-si exprime punctele de vedere. Corpul medical a insistat sa fie stabilite limite de varste atat pentru donatori, cat si pentru beneficiari: 35 de ani - femei si 50 de ani - barbati/ donatori; 40 - max. 45 de ani/primitori. De asemenea, confidentialitatea asupra unei astfel de interventii va trebui sa fie absolut obligatorie. Spre exemplu, initial, textul legii prevedea ca, la eliberarea actului de identitate, organul abilitat de lege cu emiterea acestui document, respectiv politia, sa-l informeze pe copil cu privire la identitatea sa biologica, mai pe intelesul tuturor - la 14 ani, in momentul obtinerii buletinului, copilul ar fi fost instiintat ca este conceput "in eprubeta". Medicii s-au declarat ferm impotriva acestui articol din lege. Potrivit legii, in reproducerea umana asistata vor fi interzise producerea abuziva de embrioni; lipsa de consimtamant in orice etapa a procedurii, precum si lipsa autorizatiilor necesare; manipularile genetice pe embrioni; inseminarea post-mortem; comertul cu embrioni; traficul de gameti; prelevarea de gameti fara consimtamant; amestecul de gameti; violarea confidentialitatii datelor privind donarile; nedepistarea eventualelor boli transmisibile sau infectioase; avortul selectiv al embrionilor de un anumit sex, prevazut in reglementarile internationale de bioetica. Tehnicile de reproducere umana asistata medical permise sunt inseminarea artificiala, fecundarea in vitro si transferul de embrioni.
Discutiile pe lege vor fi reluate saptamana viitoare in cadrul Comsiilor de mediere din Camera Deputatilor.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.