E prima "carte de buzunar" pentru Mircea Cartarescu. E o carte cu, despre, in jurul, pentru (in sens dedicatoriu) femei, de citit la orice varsta, indiferent de sex, profesie, preferinte culinare ori de lectura. Cele mai multe din povestirile publica
E prima "carte de buzunar" pentru Mircea Cartarescu. E o carte cu, despre, in jurul, pentru (in sens dedicatoriu) femei, de citit la orice varsta, indiferent de sex, profesie, preferinte culinare ori de lectura. Cele mai multe din povestirile publicate de Humanitas au aparut in revista "Elle", altele, in "Tabu" sau periodice culturale - de pilda, atat de trista "Pentru D., vingt ans apres", dedicata unei visatoare de exceptie, care doarme cu ochii deschisi, si scrisa pentru "Romania literara" -, cele mai multe vorbesc despre alte lumi, alte vremuri, alte locuri, experiente reale in marginea fantasticului. Sunt povesti despre femei cu treceri fulgurante printr-un metrou californian, femei ale Bucurestiului optzecist, contese in Irlanda si romance la Paris. Nici un scriitor de pe aceste meleaguri nu detine intr-o mai mare masura decat Cartarescu arta fictionalizarii propriei persoane, a vietii si iubirilor intime, transformate in literatura la trecerea printr-un filtru subtil ce face din banal, unic, si din ordinar, inscris in stele. De ce iubim femeile? "Pentru ca-ti spun "te iubesc" exact atunci cand te iubesc mai putin, ca un fel de compensatie. (...) Pentru ca sunt femei, pentru ca nu sunt barbati, nici altceva. Pentru ca din ele-am iesit si-n ele ne-ntoarcem, si mintea noastra se roteste ca o planeta greoaie, mereu si mereu, numai in jurul lor". (Iulia Popovici)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.