Dovleacul este originar din continentul Americii de Nord și a fost un export timpuriu în Franța. De acolo a și fost introdus în Anglia, iar „carnea” sa a fost acceptată rapid de oameni și introdusă în diferite rețete, printre care plăcinta. În secolul al XVII-lea, rețetele de plăcinte cu dovleac au putut fi găsite în cărțile de bucate englezești precum „The Gentlewoman's Companion” (1675) de Hannah Woolley. „Plăcintele” de dovleac făcute de coloniștii americani semănau mai mult cu o supă sărată făcută și servită într-un dovleac decât cu o cremă dulce într-o crustă.
Abia la începutul secolului al XIX-lea rețetele au apărut în cărțile de bucate canadiene și americane sau plăcinta cu dovleac a devenit un plus obișnuit la cina de Ziua Recunoștinței. Pelerinii au adus plăcinta cu dovleac înapoi în New England, în timp ce metoda engleză de gătit dovleacul a urmat un curs diferit. În secolul al XIX-lea, plăcinta de dovleac engleză a fost pregătită umplând dovleacul cu mere, condimente și zahăr și apoi preparându-l termic întreg. În Statele Unite, după Războiul Civil, plăcinta cu dovleac a rezistat în statele sudice ca simbol al culturii yankee impuse în sud, unde nu exista o tradiție de a mânca plăcintă cu dovleac. Mulți bucătari din sud au făcut în schimb plăcintă cu cartofi dulci sau au adăugat bourbon și nuci pecan pentru a da o notă sudică.
Pentru aluat: - 500 g faină
-
- 1/2 linguriță sare
-
- 1 ou mediu
-
- 200 ml apă călduță
-
- 1 lingura oțet
-
- 40 ml ulei
-
- aprox. 200-300 ml ulei pentru întins foile
Pentru umplutura: - 1200 g dovleac ras
-
- 150 g zahăr tos
-
- 70 ml ulei
-
- 1 plic zahăr vanilinat
-
- 1 linguriță rasă de pudră de scorțișoară
Rade dovleacul și amestecă-l cu cele două feluri de zahăr și cu uleiul, apoi călește totul preț de 5 minute, la foc mic spre mediu. Ia de pe foc, adaugă scorțișoara și amestecă până când ingredientele se omogenizează complet. Lasă umplutura să se răcească. Între timp, pregătește foile. Pune într-un vas mare făina, sarea și oul bătut. Toarnă și apa călduță, uleiul și oțetul, apoi treci la frământat. Când aluatul se leagă și devine neted, trântește-l de două ori de masă. Împarte aluatul în câteva foi, întinde-le bine și stropește-le cu ulei. Lasă-le puțin să se odihnească pe masă. Presară peste ele puțină cantitate din crema de dovleac călit, rulează și strânge bine la capete, apoi mută rulourile în tava de cuptor. Lasă plăcintele în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius preț de 35-40 de minute sau până când acestea capătă o culoare arămie. Scoate-le din cuptor și unge-le cu un cub de unt, apoi presară zahăr pudă.
Plăcinta cu dovleac este un desert cu o umplutură pe bază de dovleac, făcută în general toamna și la începutul iernii, ingredientul principal fiind simbolul anotimpurilor reci. De regulă, în Statele Unite și în Canada este servit de Ziua Recunoștinței și alte ocazii în care fructul-rege este în sezon.