Bucătarul francez Jean-Georges Vongerichten susține că a inventat lava cake, în New York, în anul 1987, dar bucătarul și ciocolaterul francez Jacques Torres contestă acest lucru, argumentând că un astfel de preparat exista deja în Franța. Potrivit lui Vongerichten, el a scos din cuptor o prăjitură de ciocolată înainte de a fi gata și a constatat că centrul era încă moale, dar era cald și avea un gust și o textură bună. Indiferent de cine a inventat desertul, Vongerichten a fost creditat că a popularizat-o în Statele Unite, lava cake fiind inclusă chiar și în meniurile restaurantelor de lux.
- 160 gr ciocolată amăruie
-
- 75 gr unt
-
- 70 gr zahăr pudră
-
- 30 gr făină
-
- 2 ouă
-
- 2 gălbenușuri
-
- 1 esență de vanilie/rom/lămâie/migdale
-
- un praf de sare
Tapetează bine formele cu unt și făină, apoi pune-le în congelator. Ulterior, pune într-o cratiță untul la temperatura camerei, zahărul și ciocolata tăiată în bucățele mici, apoi topește-le la bain-marie. După ce untul și zahărul s-au topit, stinge focul, scoate cratița din bain-marie și adaugă treptat ouăle. Amestecă energic cu un tel fiecare ou adăugat. La final, adaugă în ploaie făina și amestecă, de jos în sus, cu mare grijă, fără să se formeze cocoloașe.
Scoate formele din congelator și umple-le pe trei sferturi cu aluat. Acoperă formele cu folie de aluminiu și introdu-le din nou în congelator, unde trebuie să stea preț de o oră. Formele de muffins umplute cu lava cake se pot păstra în congelator, acoperite cu folie de aluminiu, până la o lună.
Dacă dorești să le pregătești pe loc, scoate formele din congelator după ce „s-au odihnit” un ceas, elimină folia de eluminiu și coace-le în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius pentru 12 minute. După ce sunt gata, scoate formele din cuptor, lasă-le 5 minute să se răcească în formă, apoi răstoarnă-le în farfurie.
Lava cake a devenit un desert îndrăgit în întreaga lume datorită aspectului său, dar și a rapidității cu care îl poți prepara. Are o rețetă simplă și este combinația dintre un tort cu ciocolată și un sufleu. Nu trebuie confundat cu fondantul de ciocolată, un preparat care conține puțină făină, dar multă ciocolată și mult unt.