Aceste ciuperci sunt atât de rare încât prețul lor ajunge acum la 600 $ pentru un singur kilogram. Ciupercile Matsutake sunt originare din Japonia, dar cresc și în mai multe țări din Asia. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ datorită efectelor insectelor și copacilor invazivi care trăiesc în zonele umbrite în care cresc ciupercile. Deoarece nu există nici o modalitate de a cultiva ciuperci Matsutake, există șanse mari să dispară cu totul în viitor.
Această cafea este produsă în cantități industriale în Indonezia, Filipine și în sudul Indiei. Kopi luwak este cea mai scumpă cafea din lume. Costul său variază între 250 și 1.200 de dolari pe kilogram. Este renumită pentru modul foarte specializat în care este procesată.
Un kilogram din acest caviar costă 8.500 €. Sturionul albino este un fel de pește mare care trăiește în Marea Caspică. Costul caviarului este atât de mare datorită faptului că ouăle de la sturionul albinos sunt procurate foarte rar - numai atunci când se estimează că au aproximativ 100 de ani.
Supă cuib de rândunică
4/11
Cuibul acestor păsări este făcut aproape în totalitate din saliva lor, fără adăugări de materiale străine. În consecință, cuiburile lor au devenit o delicatesă în bucătăria chineză. Prețul ridicat al acestui fel de mâncare este ușor de explicat: colectarea cuiburilor de rândunele este o ocupație oarecum periculoasă. Păsările își construiesc cuiburile pe stânci, unde riscul de a cădea este foarte mare. Costul acestei delicatese este astfel de aproximativ 3.000 de dolari pe kilogram.
Costul acestui condiment poate varia de la 400 USD la 1.000 USD pe kilogram. Acest lucru se datorează faptului că șofranul crește doar șapte zile pe an, toamna. Este colectat și prelucrat manual. Mai mult, pentru a colecta doar 1 kg de șofran este necesar să culegi 300.000 de flori.
Prețul ridicat al acestor trufe este rezultatul condițiilor extrem de specifice de care au nevoie pentru a crește, precum și a metodelor speciale de colectare și conservare a acestora - pe lângă gustul și aroma lor rafinate. În Europa, 1 kg de trufe albe costă în jur de 2.000 de euro.
Pui negru Ayam Cemani
7/11
Puiul Ayam Cemani este crescut în Indonezia, dar nu este exportat în diferite țări din cauza temerilor că ar putea răspândi gripa aviară. Această rasă de păsări de curte este atât de rară încât un pui costă aproximativ 200 de dolari în Indonezia. Și în afara țării, acest preț poate ajunge la mii de dolari. Cu toate acestea, în Malaezia, Ayam Cemani este atât de obișnuit încât prețul său nu este mai mare decât cel al unui pui obișnuit.
Friptură japoneză Wagyu
8/11
Fripturile Wagyu făcute din carne de vită japoneză sunt una dintre cele mai gustoase și mai scumpe delicatese din lume. Carnea are o aromă uimitoare. În Japonia, vițeilor de rasă Wagyu, a căror carne este folosită la producerea fripturii li se dă bere și li se cântă muzică clasică. Costul a 1 kg de acest tip de carne poate ajunge la 450 de dolari.
Șuncă iberică uscată
9/11
Jamón Ibérico, produs în Spania, este cel mai scump tip de șuncă din lume. În Spania, porcul iberic se hrănește exclusiv cu ghindă, iar zonele acestora sunt delimitate pentru ca porii să poată pășuna în liniște. Costul unui kilogram de jamon uscat variază în jur de 365 de euro.
Unul dintre cele mai scumpe brânzeturi din lume este brânza Moose, care este produsă într-un singur loc: la ferma Moose House din Suedia. Este necesar laptele de elan pentru a-l produce. Brânza Moose are culoarea albă, iar aspectul său amintește de brânza feta. Costă în jur de 1.000 de euro pe kilogram și este fabricat în cantități foarte limitate.
Ultimul aliment din top este o banană. Dar nu cea natural crescută la care te gândești. Artistul Stephan Brusche a devenit celebru pentru realizarea de capodopere unice din acest fruct special. Aceasta este o artă de care ar trebui să te bucuri cu adevărat înainte de a putrezi, având o valoare de 3.500 de dolari, menționează
Brightside.
Înțelegerea oamenilor pentru expresia „mâncare scumpă” variază foarte mult. Pentru unii înseamnă somon roșu, pentru alții trufe. Cu toate acestea, există de fapt o gamă întreagă de produse alimentare care sunt catalogate ca cele mai scumpe, dar pe care nu ți le-ai fi imaginat niciodată că ar fi posibile.