"Exista obiceiuri alimentare care duc la cresteri ale tensiunii arteriale, una dintre cele mai nesanatoase cu putinta este consumul sarii in exces, ce retine apa in organism si duce la cresterea tensiunii arteriale", considera doctorul Corneliu Toader, medic primar neurochirurg. Studiile au certificat acest mecanisn. "Tensiunea arteriala necontrolata produce o afectare a peretelui vascular, il face mai rigid si mai usor de rupt", conchide medicul.
"Rinichii regleaza nivelul de sodiu din organism. Atunci cand consumam mai mult decat acestia pot sa elimine, sarea se va acumula in sange. Din cauza nivelului ridicat de sare din organism, rinichii sunt supraaglomerati si astfel apar bolile renale", explica medicul specialist, Cristina Gandacioiu.
Consumata in exces, sarea determina organismul uman sa retina mai multa apa, astfel ca ne vom ingrasa. Tot retentia apei este responsabila si de aparitia celulitei.
Motivul stiintific al aparitiei osteoporozei din cauza excesului de sare este ca sarea consumata in cantitati mari determina eliminarea unei cantitati mari de calciu, prin urina. Astfel, se instaleaza osteoporoza, oasele fiind mai firave.
Consumul de alimente cu un continut ridicat de sare constituie o cauza principala a aparitiei edemului (acumulare de lichid in spatiile intercelulare ale organelor si tesuturilor). Inima incearca sa elimine lichidul, proces ce determina cresterea presiunii arteriale.
Concluzia la care au ajuns oamenii de stiinta din Statele Unite este aceea potrivit careia "consumul de sare in exces grabeste procesul de imbatranire".
"Chiar si in cazul adolescentilor cu o alimentatie bogata in sodiu se poate observa cum substanta in cauza actioneaza asupra celulelor, conducand catre o imbatranire prematura a organismului", sustine doctorul Haidong Zhu, profesor la Universitatea Georgia Regents din SUA, citat de
stirileprotv.ro.
Conservarea prin sare a carnii si pestelui este pusa in legatura cu cancerul gastric. Nitratii din compozitia sarii se transforma in derivati organici cancerigeni. De aceea, pentru a evita instalarea acestei boli, medicii recomanda consumul moderat de sare.
Mancarea este mult mai delicioasa daca este condimentata cu sare, care, pe deasupra, este si benefica pentru organismul nostru. Cu toate acestea, medicii nu ne recomanda sa o consumam in exces, intrucat ar putea avea efecte negative asupra sanatatii. Potrivit site-ului csid.ro, sarea trebuie sa faca parte din dieta noastra zilnica, dar in cantitati moderate.