Probleme digestive, gaze si balonare pot surveni daca mananci cartofii in stare cruda. Cu atat mai mult, se recomanda a sta departe de cartofii mai vechi care prind o culoare verzuie, caci acestia contin o substanta chimica numita solanina, care poate provoca dureri de cap, greata si probleme la stomac, chiar si atunci cand este consumata in doze mici.
Frunzele de rubarba contin o toxina cunoscuta sub numele de acid oxalic, care poate contribui la formarea pietrelor la rinichi sau provoaca leziune renale grave. Aceasta substanta dauneaza chiar si daca este consumata in cantitati mici, motiv pentru care nu este indicat ca aceste frunze sa fie consumate fara sa fie gatite. Spanacul si gulia sunt alte doua alimente care contin aceasta substanta.
Mierea bruta se cauta tot mai des avand in vedere dorinta oamenilor de a folosi indulcitori naturali, insa nu se recomanda ca aceasta sa fie consumata de copii. De ce? Mierea nepasteurizata contine graianotoxina, o neurotoxina care chiar daca nu este letala, poate genera stari de rau, printre care se numara ameteala sau hipotensiune arteriala.
Prin pasteurizare, se distrug bacterii precum Salmonella, E. coli si listeria. In plus, specialistii sustin ca acest proces nu reduce valoare nutritiva a laptelui, ci indica faptul ca laptele poate sta o perioada mai lunga de timp in frigider, noteaza
prevention.com.
Nu consuma boabele de fasole rosie in stare cruda, caci acestea contin o toxina naturala care provoaca greata, varsaturi severe si deranjament stomacal. De aceea, pentru a nu surveni probleme, fasolea trebuie sa stea timp de 5 ore in apa, care apoi trebuie scursa. Dupa aceea, fasolea inmuiata trebuie sa fie fiarta in apa prospata cel putin o jumatate de ora.
Semintele de mere, mango, piersici, pere si caise nu ar trebui consumate, caci contin amigdalina o substanta chimica care in corp poate deveni toxica. Pericolele survin, insa, in urma consumului excesiv.
Stim cu totii ca nu este indicat consumul de carne in stare cruda, nu numai pentru ca este greu de digerat, ci si din pricina bacteriilor (de exemplu: salmonella) care ne pot ucide. Crezi insa ca in cazul legumelor sau a altor alimente lucrurile stau diferit? Nu intotdeauna, avand in vedere ca exista alimente care in stare cruda contin toxine sau zaharuri greu de digerat care pot provoca tulburari gastrointestinale, dar si alte simptome neplacute. Iata asadar ce nu ar trebui sa le consumi niciodata in stare cruda.