Nu mancati de toate la o singura masa
1/6
In loc sa mancati pe saturate din fiecare fel de mancare pe care il aveti pe masa, mai bine gustati cate putin din preparate, la interval de cateva ore. In acest fel, mancarea are timp sa se digere si nu apare senzatia de preaplin.
"
Sa nu mancam la aceeasi masa toate bunatatile, sarmale, piftie, friptura si apoi cozonac, tort, prajituri cu crema, alune, placinte, toate stropite bine cu alcool. Este bine ca atunci cand am terminat masa sa nu ne doboare senzatia de supraplin si sa nu ne putem misca. Este recomandat sa ciugulim cate putin. De exemplu, putem incepe masa cu piftie si salata de cruditati, o feliuta de toba si una de caltabos. Mai tarziu, o friptura traditionala de porc, dar pe care sa nu o asociem cu cartofi prajiti sau orez, ci cu salata verde sau muraturi", explica medicul Ruxandra Constantina, pentru
News.ro.
Nu abuzati de sarmale
2/6
"Sarmalutele ar fi bine sa fie gatite din carne mai slaba de porc sau chiar de curcan. Dar, indiferent cum sunt pregatite, este este bine sa mancam putine, poate doar de pofta. Pentru ca de Craciun in Romania este traditional consumul preparatelor din carne de porc, atunci este bine ca la preparare sa fie adaugate multe condimente aromatice, rozmarin, maghiran, busuioc, sofran. Acestea contin uleiuri esentiale care imbunatatesc digestia. Salata boeuf ar putea fi lasata pentru o alta zi, pentru ca, totusi, Craciunul are trei zile de sarbatoare, asa ca mesele pot fi gandite in asa fel incat fiecare zi sa fie o sarbatoare culinara, plina de dragoste”, mai spune Ruxandra Constantin.
Renuntati la mancarurile grele de Revelion
3/6
"Pentru Revelion ar fi recomandat peste la cuptor, cu multe legume, salata de ciuperci, curcan, salata de cruditati. Alcoolul nu trebuie baut pe stomacul gol. Mancarea scade absorbtia alcoolului. Atentie la tineri, combinatia alcool cu bautura energizanta este extrem de periculoasa", avertizeaza medicul.
Este bine sa aveti in casa ceaiuri care ajuta digestia
4/6
"Femeile, mai ales, au sindrom de bila lenesa. Bila, ca secretie si emotivitate, este tulburata si atunci avem tulburari de digestie, ceea ce se intalneste la marea majoritate a oamenilor. De aceea este foarte indicat sa avem in casa trusa cu ceaiuri sau comprimate cu plante tonic-amare, care stimuleaza secretia si excretia de bila, cum ar fi papadia, anghinarea, sunatoarea, cicoarea, coada soricelului, galbenelele si armurariul", ne sfatuieste medicul Ruxandra Constantina.
Dulciurile si fructele se mananca la cateva ore dupa masa
5/6
Dulciurile vor fi consumate la 2-3 ore dupa masa, la fel si fructele. Fructele, mancate imediat dupa masa, ingreuneaza digestia, ele fiind foarte bune inainte de masa sau ca gustare, recomanda Ruxandra Constantina. Singurele fructe ce pot fi consumate dupa masa sunt papaya si ananasul, pentru ca au niste enzime care imbunatatesc digestia, precizeaza medicul.
Cumpatarea ramane regula clara pentru sarbatori
6/6
"Oamenilor care spun ca sunt sanatosi si pot sa manance si sa bea oricat vor, le recomand moderatie si cumpatare. Pentru ca, in fata unei avalanse gastronomice si alcoolice, pot aparea suferinte digestive chiar si la cei care se stiau sanatosi. Este recomandat sa aiba in casa, la indemana, trusa cu ceaiuri, comprimate cu extracte de papaya, ananas, carbune medicinal, pastile cu extract de bila bovina, foarte indicate dupa mesele bogate. De asemenea, dupa masa, in locul unui somn este indicata o plimbare", ne sfatuieste dr. Ruxandra Constantina.
Postul este o perioada benefica, sistemul digestiv a fost in repaus, s-a detoxifiat, dar trecerea nu trebuie facuta brusc si nu trebuie sa mancam toate bunatatille la o singura masa. Iata ce sfaturi ne ofera medicul Ruxandra Constantina, specialist in medicina de familie, apifitoterapie si biorezonanta, pentru a evita starile de rau dupa mesele copioase de sarbatori.