Desi nu este fructul preferat al oamenilor, din cauza gustului, lamaie are foarte multe calitati si efecte benefice, motiv pentru care ar trebuie sa fie consumata cel putin o data pe zi. Celmai popular lucru despre lamaie este faptul ca atunci cand suntem raciti o folosim pentru a ne ajuta sa ne aparam si sa invingem raceala deoarece are efect antiseptic,anti inflamator si pot scadea febra. Vitamina C din lamaie ajuta la scaderea riscului cancerului de colon si imbunatateste digestia. Aceasta ajuta la eliminarea celulitei prin intesificare arderilor lipidice si are proprietati de curatare a parului si pielii cu efecte astringente si tonifiante. Confera stralucire tenului si calmeaza iritatiile.
Portocala este unul dintre cele mai gustoase fructe si cea mai raspandita dintre citrice. Ele cresc intr-un pom mereu verde. De asemenea portocalele sunt o sursa bogata in vitaminele A,B,C si in calciu si de aceea are efecte foarte bune asupra sanatatii noastre. Aceasta contine sodiu, potasiu, magneziu, cupru, sulf si clor. Portocala se digera foarte repede si produce caldura si energie in corp imediat dupa ce a fost mancata. Daca mancam portocale frecvent vom putea preveni raceala obisnuita si tendintele de a sangera. Se spune ca aceasta contribuie chiar si la longevitate, sucul acetui fruct fiind potrivit pentru toate varstele si potrivit pentru tratarea oricarei boli.
Capsuna incanta toti consumatorii deoarece are proprietati gustative, nutritive si terapeutice. Ea contine vitaminele A, B, C, saruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfot, potasiu, siliciu, sulf, iod si glucide. Este recomandata pentru intarirea organismului deoarece sporeste imunitatea naturala a trupului, ajuta la purificarea si fluidizarea sangelul, ajuta tranzitul intestinal si are o functie benefica asupra presiunii arteriale si a diurezei. O masca din capsuni iti va tonifia tenul obosit iar frunzele capsunelor pot trata chiar si cuperoza.
Ati fi uimiti sa aflati cate proprietati benefice are pepenele rosu. Acesta contine o mare cantitate de antioxidanri extrem de folositori pentru sanatatea noastra fiind o sursa pretioasa de aminoacizi. Aminoacizii au un rol important in diviziunea celulara si cicatrizarea ranilor. Substantele din pepenele rosu ajuta la obtinerea unui tratament pentru presiunea arteriala ridicata, gradul ridicat al glucoze si complicatiile vasculare. Are proprietati favorabile inimii deoarece are un nivel scazut de grasimi saturate si colesterol. Contribuie la mentinerea unei inimi sanatoase si pastrarea arterelor in stare buna, imbunatatind fluxul de sange.
Bananele sunt fructe foarte gustoase si sanatoase deoarece sunt foarte bogate in vitamine, potasiu, calciu, magneziu, fier si zinc. Aceasta combina proteine, fibre, carbohidrati si vitamine ofera energia necesara pentru intreaga zi mai ales daca sunt consumate inainte de un efort fizic sau la micul dejun. Consumul de banane normalizeaza procesele digestive. Sunt recomandate impotriva tulburarilor intestinale mai ales atunci cand sunt consumate sub forma de milkshake, pentru gastrita si ulcer deoarece neutralizeaza aciditatea sucului gastric si calmeaza iritatiile stomacului. Banana poate indeparta chiar si simptomele depresiei deoarece contine triptofan. Se spune chiar ca pot ajuta organismul sa scape de simptomele specifice sevrajului, cauzat de fumat si implicit de consumul de nicotina.
Este un fruct tropical ce contine bromelina, acid cinamic,pectine , vitamina C, serotonina, triptofan si minerale. Cel mai pretios compus al acestui fruct este bromelina deoarece ajuta la o buna functionare a tractului gastr-ointenstinal si poate inlocui foarte usor acidul gastric. Ananasul nu contine grasimi iar sucul facut din ananas poate revigora activitatea digestiva si determina pofta de mancare. De asemenea poate fi si un bun pansament gastric. In uz extern poate fi eficient in tratarea ranilor si arsurilor. Ananasul poate fi folosit si in curele de slabire sau de combatere a celulitei. Are proprietati anti inflamatoare si mai ales anticancerigene, revigorante, detoxifiante si antidepresive.
Merele sunt cele mai consumate de catre romani. Ele pot avea soiuri de vara, de roamna si chiar soiuri de iarna. merele contin apa, zaharuri, acizi, substante tanoide, substante pectice, proteine, saruri minerale, celuloza, hemiceluloza, lignina, enzime, vitaminele A, B, C si PP, biotina si multe alte substante. Este un lucru bine stiut faptul ca daca consumam doua mere pe zi suntem asigurati contra arterosclerozei si a infarctului deoarece acestea contribuie la intarirea muschilor cardiaci si a sistemul muscular in general. De asemenea este foarte bun in diete, cu ajutorul merelor putand fi pierdut in jur de 5 kg in doar o saptamana. In plus este un antiseptic intestinal deoarece favorizeaza secretia unei diastaze intestinale bactericide.
Conform studiilor kiwi este cel mai bogat fruct in substante nutritive. Acesta contine mai multa vitamina C decat o portocala plus multe alte elemente precum lutein, fibre, cupru, potasiu, magneziu si are doar 45 de calorii. Consumul de kiwi este inidacat pentru a reduce riscul aparitie cancerului, bolilor de inima, previne aparitia cataractei ce poate cauza orbirea. De asemenea acesta intareste oasele, creeaza celulele rosii din sange si contine mai mult potasiu decat o banana in acest fel avand un rol foarte important in controlarea presiunii sangeului.
Este recomandat consumul zilnic fiind foarte eficient in curele de slabire. Insa, nu trebuie luat odata cu medicamente deoarece reduce eficacitatea pastilelor. Are in compozitie vitamninele A, B, C, apa, calciu, potasiu si fier. Este un puternic antioxidant pentru organism avand de asemenea un efect anti-tumoral. Ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si previne inflamarea lor. De asemenea previne bolile tubului digestiv, a constipatiei, aciditatii gastrice, astmului, febrei, oboselii, herpesului, inimii si previne chiar si malaria datorita substantei numia chinina.
Rodia este numita si fructul anului fiind consumata in special de vedete. Este un ingredient potrivit atat pentru bauturi cat si pentru inghetata sau mancaruri. O singura rodie pe zi poate asigura necesarul zilnic de vitamina C. Contine de 3 ori mai multi antioxidanti decat un pahar de vin rosu sau chiar mai mult decat ceaiul verde. Rodia are efect anti-imbatranie, previne Alzheimerul, cancerul, bolile de inima, artritele si protejeaza chiar si creierul fatului fiind recomandat sa fie mancat de femeile insarcinate.
Este un lucru bine cunoscut faptul ca fructele au numeroase proprietati benefice pentru corpul si trupul nostru. In plus intotdeauna trebuie sa consumam fructe pentru a ne lua de la ele necesarul zilnic de vitamine si minerale. Iata mai jos 10 dintre fructele ce iti vor imbunatati cu siguranta sanatatea.