Nautul este din ce in ce mai folosit de catre romani in diverse preparate datorita calitatilor sale nutritive extrem de importante pentru organism. Este o planta vegetala, bogata in saruri minerale precum calciu, fier , magneziu si contine complexul de vitamine B. Totodata, nautul scade colesterolul si impiedica acumularea de zahar in sange.
In afara de posibilitatile multiple in care o puteti prepara si gustul bun, lintea are si un continut ridicat de proteine si o gasesti in diverse culori. Se prepara foarte rapid si o poti folosi, de exemplu, in tocanite, supe crema sau pateuri vegetale.
Boabele de fasile reduc colesterolul si previn aparitia bolilor de inima. Un mare avantaj al acestora este acela ca pot fi preparate in foarte multe moduri, usor, ieftin si inlocuieste cu succes chiar si faina alba in reteta vegane pentru prajitura negresa.
9. Seminte de canepa
2/10
Semintele de canepa contin 30% proteine, abunda in acizi grasi esentiali omega 3 si omega 6, calciu, magneziu, fier si vitamina E. Le gasiti la orice plafar sau magazin cu produse naturiste sile puteti adauga in tot felul de salate sau le puteti fierbe in apa sau lapte.
8. Germeni de lucerna
3/10
Mai putin cunoscuti de catre romani, germenii de lucerna au efecte terapeutice deosebite datorita nutrientilor pe care le contin : proteine, enzime digestive, aminoacizi esentiali, betacaroten, minerale etc.
Quinoa contine foarte multe proteine, foarte putine grasimi ,in tip ce germenii isi sporesc valoarea nutritionala : vitamina A, complexul de vitamine B, D, E, K, acid folic , minerale precum calciu, fier, cupru, potasiu, zinc, fosfor etc. O poti adauga in diverse salate cu legume sau sa o prepari cu apa si sare. Se gaseste in magazinele naturiste.
Soia este un aliment foarte des consumat de catre romani, in special in perioada postului. Aceasta contine substante care ajuta la functionarea creierului, arde grasimile, scade colesterolul si , in plus, consumul de soia a fost asociat cu o rata redusa a cancerului la san.
Desi mai putin cunoscute la noi, algele marine sunt foarte apreciate in alte tari datorita propietatilo benefice pe care le au. Acestea contin aproximativ 50% proteine ( la fel ca ouale si carnea ) si le gasiti in magazinele naturiste.
Desi mai putin utilzat de romani, meiul este foarte bogat in fier, magneziu, potasiu, vitamine din complexul B si vitamina E. In plus, iti ofera energie,ajuta la digestie si elimina acidul in exces. Sa nu uitam ca poate fi folosit in diverse preparate ca inlocuitor mult mai sanatos al orezului alb.
Ciupercile sunt printre cele mai des folosite alimente in perioada de post datorita posibilitatilor diverse in care pot fi gatite , dar si efectelor pozitive asupra organismului nostru, motiv pentru care se afla pe locul 3. Acestea au efect antitumoral datorita principiului numit lentanin , lucru care ii fac pe japonezi sa consume zilnic ciuperci.
Perioada Postului poate parea o corvoada pentru multi dintre romani mai ales pentru ca se scot din alimentatie produse de baza precum carnea, ouale sau lactatele. Pentru a rezista cu brio acestei perioade este foarte important sa consumam cat mai multe alimente de post variate si sanaoase, motiv pentru care urmeaza un top al alimentelor sanatoase de post.