Mit: "Nu dezgheta niciodata alimentele la temperatura camerei"
1/8
Este, de fapt, un mare adevar. Alimentele dezghetate la temperatura camarei au sanse sa isi dubleze cantitatea de bacterii la fiecare 20 de minute, ceea ce inseamna ca riscul de imbolnavire e mai mare. Cel mai indicat ar fi sa le dezgheti tot in frigider, dupa ce le-ai scos din congelator.
Mit: "Alcoolul se evapora complet in timpul prepararii alimentelor"
2/8
Un mit in care nu ar trebui sa mai crezi. In timpul prepararii termine, 85% din alcoolul folosit este retinut de alimente, in primele minute. Dupa o ora de fierbere, acest procent scade la 25%, iar dupa trei ore ajunge la doar 5%.
Mit: "Resturile de mancare gatita pot tine chiar si o luna"
3/8
Fals. Daca nu sunt bagate in congelator si inghetate, alimentele, fie ele preparate sau nu, rezista cel mult trei zile. Dupa acest interval, isi pierd proprietatile nutritive si isi schimba gustul.
Mit: "Ouale nu ar trebui depozitate pe usa frigiderului"
4/8
Adevarat. Ouale ar trebui pastrate in ambalajul lor, preferabil de carton, si depozitate pe un raft al frigiderului, deoarece acolo temperatura este constanta.
Refolosirea sticlelor de plastic poate afecta sanatatea
5/8
Acest mit este doar partial adevarat. Refolosirea sticlelor de platic este o idee proasta doar daca acestea nu sunt spalate foarte bine. Pentru a impiedica raspandirea bacteriilor, spala PET-urile cu apa fierbinte, detergent si o perie.
Mit: "Trebuie sa lasi mancarea sa se raceasca inainte sa o bagi in frigider"
6/8
Adevarat. Inainte de a baga alimentele in frigider, ele trebuia lasate sa raceasca. In caz contrar, ele vor emana caldura si vor creste temperatura celorlalte alimente din frigider. Astfel, creste riscul de alterare.
Mit: "Teflonul este cancerigen"
7/8
Partial adevarat. Teflonul elibereaza gaze toxice atunci cand este incalzit la peste 370 de grade, temperatura care nu se atinge la gatitul uzual.
Mit: "Daca pui ulei in apa in care fierb pastele, acestea nu se vor lipi"
8/8
Fals. Daca pui ulei in apa in care fierb pastele, ele vor deveni doar mai unsuroase, iar sosul va aluneca de ele mai usor.
Zilnic, suntem bombardati de tot felul de supozitii privind alimentatia, multe dintre ele argumentate de cercetatori de renume. Problema apare insa atunci cand specialistii ajung sa se contrazica intre ei, astfel incat noi, consumatorii, nu stim ce sa mai credem si ce sa mai mancam. Iata, mai jos, o scurta lista a miturilor pe care ar trebui sa le stii.