Orice altceva scrie pe eticheta, in afara de "extra-virgin", nu e aceeasi lucru
1/5
Fiind cea mai sanatoasa sursa de grasime existenta, este foarte important ca ea sa fie cat mai putin alterata. Uleiul de masline extra-virgin se obtine prin presarea maslinelor la rece. Fara alte procedee complicate. Asa ca daca gasiti pe etichete denumiri ca "virgin", "light", "pur" sa stiti ca nu e acelasi lucru si cel mai probabil concentratia de ulei de calitate din acea sticla este una foarte mica si consumati un ulei rafinat cu aroma de masline.
De ce trebuie sa scrie "presat la rece" pe eticheta
2/5
Uleiul de masline bun (foarte gustos si cel mai sanatos) este obtinut daca maslinele sint recoltate manual cind culoarea se schimba dinspre verde spre negru, apoi maslinele sint presate la rece vreme de citeva ore cu o presa hidraulica sau centrifuga. Fara chimicale, fara incalzire.
Se poate gati si la temperaturi mari cu ulei de masline
3/5
Exista foarte multe mituri in bucatarie legate de uleiul de masline. ca devine dupa ardere toxic pentru ca-si pierde proprietatile si ca nu trebuie folosit decat in mancarurile care nu implica gatire. O analiza a celor de la aoopa.org arata faptul ca in cazul uleiului de masline extravirgin variaza in functie de calitate, dar nu este mai mic de 190 de grade Celsius, mai mult decat alte tipuri de uleiuri vegetale.
In functie de specia de maslin recoltata pentru fabricarea uleiului de masline, culoarea acestuia rezultata dupa presarea maslinelor poate varia. Asa ca nu faceti din acest criteriu unul definitor in momentul in care cumparati uleiul dorit. Cel de calitate poate avea mai multe nuante.
Pretul nu este principalul instrument de control al calitatii
5/5
Pretul unui litru de ulei extra-virgin de masline la raft poate porni de la 6 euro si poate ajunge chiar la 50-60 de euro (variind in functie de numerosi factori greu controlabili precum cantitatea de precipitatii dintr-un an, numarul de zile insorite, temperatura medie etc). Uleiul extra-virgin poate fi falsificat fie prin adaugarea de ulei, tot de masline dar de calitate mai slaba, fie prin adaugarea altui tip de ulei vegetal fara gust si miros care sa preia culoarea si gustul uleiului de masline extra-virgin.
Rafturile marilor magazine sunt pline de tipuri diferite de ulei de masline. Exista insa anumite lucruri de la care nu trebuie sa faci rabat in momentul in care alegi tipul de ulei de masline pe care sa-l folosesti. Mai jos, cu sprijinul treehugger.com, va oferim o lista cu 5 lucruri foarte importante pe care trebuie sa le cunoasteti, despre uleiul de masline.