Este indicat sa avem un PH neutru al gurii deoarece acest lucru ajuta organismul sa mentina o sanatate orala eficienta. Astfel, atunci cand consumam alimente acide, este important sa contrabalansam dieta prin alaturarea unor alimente cu PH basic, care sa combata efectele celor dintai. Exista anumite alimente traditionale de Paste, care au o baza acida si favorizeaza aparitia placii bacteriene ce afecteaza structura smaltului si a gingiilor. Carnea preparata la gratar sau la cuptor, precum si drobul au un PH acid. De aceea, este foarte important sa consumam alaturi de aceste alimente si o salata, care are un PH bazic.
Atentie la cozonac si prajituri
2/5
Cozonacul sau prajiturile trebuie consumate alaturi de un aport crescut de apa cu PH bazic, care sa neutralizeze aciditatea provocata de aceasta si sa stimuleze productia de saliva. “Saliva vascoasa sau produsa in cantitate mica favorizeaza producerea placii bacteriene, actionand ca un lipici care mentine alimentele pe dinti. Acest lucru conduce in timp la aparitia parodontopatiilor si, in final, la caderea dintilor. De aceea, este recomandat sa bem minim doua pahare de apa la fiecare masa, care sa mentina gura umeda si sa stimuleze producerea de saliva, cu un rol extrem de important in autocuratarea dintilor”, explica dr. Ada Epistatu.
Alte alimente, pe care le consumam cu precadere in perioada sarbatorilor, atunci cand mergem in vizita la rude sau prieteni, sunt gustarile. Astfel, consumul de covrigei, chips-uri sau alune trebuie evitat pe cat posibil sau realizat in timpul meselor principale, cand glandele salivare sunt stimulate si produc saliva. In caz contrar, acestea risca sa ramana lipite pe dinti o perioada indelungata, provocand probleme de sanatate orala.
Atentie la bauturile carbogazoase si colorate!
4/5
Bauturile colorate, in special vinul rosu, pateaza dintii, contribuind la demineralizarea smaltului. Sucurile naturale, desi sunt sanatoase, ele pigmenteaza dintii, de aceeea este ideal sa fie consumate cu paiul. De evitat consumul excesiv al bauturilor racoritoare si carbogazoase, care au un PH acid si stimuleaza placa bacteriana.
Facebook / arhiva personala
Alimente ce ajuta sa ne mentinem sanatatea orala de Paste
5/5
“Un rol foarte important pentru sanatatea orala este aportul de vitamine si minerale. De aceea, recomand tuturor sa completeze dieta de sarbatori cu fructe, legume, paine integrala, lapte si produse lactate degresate. Alte alimente ce ajuta sanatatea orala sunt: ceapa verde, care omoara bacteriile responsabile de caderea dintilor, ciupercile, care inhiba producerea acestora, semintele de susan, care ajuta la indepartarea placii bacteriene, ghimbirul, cu rol anti-inflamator, precum si morcovul, care aduce un aport de vitamina A necesar structurilor dento-maxilare”, explica dr. Ada Epistatu.
Se apropie perioada Sarbatorilor Pascale si fiecare dintre noi asteptam cu nerabdare sa ne revedem cu cei dragi si sa degustam din toate bunatatile traditionale pregatite cu aceasta ocazie. Insa ce se intampla in aceasta perioada cu sanatatea orala? Raspunsul este simplu si vine de la medicul stomatolog Ada Epistatu, medic stomatolog si specialist in estetica faciala in cadrul Clinicii Ada Dental Center, prin intermediul unui comunicat de presa remis 9am.ro.