Daca ai cumparat mai multe paine decat aveai nevoie, gaseste moduri inteligente de a o folosi: de exemplu, bucatari din intreaga lume opteaza pentru crutoane (paine taiata cubulete cu ulei de masline si sare, prajita, care poate tine si pana la doua saptamani), fiind ideale pentru supe si salate. De asemenea, atunci cand painea este inca prospata, se pot pastra cateva felii in congelator si apoi pot fi prajite pentru a fi consumate.
Procurarea fructelor de sezon reprezinta o alegere inteleapta, avand in vedere ca acestea sunt bogate in vitamine. Astfel, nu ai nevoie de o reteta pentru a face o salata de fructe, cele mai multe tipuri de fructe merg impreuna in mod natural. Pentru a le tine, insa mai mult timp, trebuie stiut ca cele mai multe fructe moi, precum kiwi sau fructele de padure se mentin bine congelate in sirop usor indulcit. Adauga o lingurita de zahar la o cana de fructe si asteapta pana cand fructele isi vor lasa sucul, apoi transfera intr-o punga de plastic si congeleaza-le. Acestea vor rezista pana la 9 luni.
Pentru fructele tari, precum merele si perele se recomanda urmatorul proces: fierbe fructele la foc mic intr-un vas acoperit, stoarce suc de lamaie si adauga apa si zahar, iar dupa racire se congeleaza, scrie
health.com.
In ceea ce priveste bananele, se recomanda decojirea acestora si transferarea intr-o punga de congelator. Dupa decongelare pot fi adaugate in piureuri.
Asemenea fructelor, majoritatea aromelor legumelor se potrivesc. Asadar, pentru a nu mai uita legumele intr-un colt de frigider, pentru a le descoperi apoi stricate, poti face tocanita, supa sau piure de legume. Daca doresti sa le pastrezi mai mult timp, congeleaza-le. Legume precum fasolea verde, broccoli sau porumb se fierb si se spala rapid cu apa rece, apoi se congeleaza.
Pentru a pastra mararul, patrunjelul, coriandrul busuiocul, rozmarinul, etc, acestea, fie se pot pune la uscat si se pot pastra apoi pe o perioada indelungata intr-un borcan, intr-un loc uscat si racoros , fie se pot congela.
Risipa alimentara reprezinta o problema la nivel mondial, conservarea alimentelor perisabile fiind foarte importanta. Pentru a se evita aruncarea mancarurilor, dar si risipa de bani, iata cateva masuri eficiente care ar trebui luate.