Puiul poate contine urme de salmonela, prin urmare este un aliment care trebuie gatit corect. Problema cea mai mare in ceea ce priveste carnea de pui este aceea ca daca procesul de gatire nu este unul uniform, prin care carnea sa se gateasca la fel de bine si in interior si la suprafata, pot aparea zone care si la reincarzire nu sunt atinse. Astfel aceasta bacterie poate rezista. Carnea de pui are o densitate mai mare de proteine decat carnea rosie, prin urmare in momentul reincalzirii, acestea se descompun diferit in functie de gradul de expunere si nu uniform cum ar trebui. Asa apar durerile de stomac.
In ceea ce priveste orezul, expertii europeni ne atentioneaza si asupra modului in care il pastram dupa gatire. Chiar si dupa ce este fiert orezul, in compozitia lui pot sa ramana spori de bacterii care pot germina. Daca acesta sta intr-un spatiu luminat, la temperatura camerei, bacteriile au un mediu perfect de inmultire. Evitati asadar sa faceti acest lucru. Nici reincalzirea nu va scapa din pacate de acestea.
Ca si in cazul orezului, cartofii sunt un mediu perfect de dezvoltarea a bacteriilor dupa procesul de gatire. Evitati sa lasati cartofii gatiti la temperatura camerei, mai ales daca acestia au fost gatiti in folie de aluminiu. Oxigenul nu patrunde in mod corespunzator in aliment si astfel apare riscul de aparitie al toxinei botulinice, care este cea mai puternica dintre toxinele cunoscute in practica medicala. Reincalzirea are loc foarte rapid in cazul cartofului, dar procesul nu este atat de puternic incat sa distruga aceasta toxina.
Potrivit expertilor europeni, ciuperca contine proteine care pot fi foarte usor distruse de enzime si microorganisme. Prin urmare este foarte important ca ciupercile sa fie consumate in maximum 24 de ore de la gatirea lor. Datorita fragilitatii structurale a acestor alimente, procesul de reincalzire poate avea loc doar in acesta perioada de timp si la temperaturi nu mai mari de 70 de grade. Pot aparea dureri de burta puternice daca aceste conditii nu sunt respectate.
In functie de mediul in care a crescut si in functie de ingrasamantul folosit la dezvoltarea sa, spanacul poate avea mari concentratii de nitrati. Desi acestia sunt inofensivi pentru corpul uman, in cazul reincalzirii lui in special in cuptorul cu microunde, se pot transforma in nitrozamine, care sunt substante cancerigene.
Expertii europeni au intocmit o lista cu 5 alimente care va pot face mai mult rau decat bine, daca le reincalziti. Cei de la Daily Telegraph au publicat un raport in care suntem atentionati asupra pericolelor reincalzirii unor tipuri de alimente.