Ananasul este o planta tropicala, originara din America. Fructul de ananas este bogat in bromelina, acid cinamic, pectine, polizaharide, triptofan, serotonina, minerale si vitamine. Ananasul este unul dintre putinele alimente care ajuta la scaderea in greutate, datorita continutului de bromelinei.
Conopida face parte din aceeasi familie ca si broccoli si varza. Este bogata in fitonutrienti, vitamine (A, C, K, B6, B9) si fibre. Conopida se poate consuma cruda, fiarta, prajita sau coapta. O conopida mica, de aproximativ 100 grame, are 48 mg de vitamina C, si numai 50 de calorii.
Capsunile sunt singurele fructe care au semintele la exterior. In plus, acestea au un continut mic de grasimi si calorii, sunt bogate in vitamina C, fibre, acid folic si potasiu. Printre beneficiile aduse sanatatii se numara: intarirea imunitatii, prevenirea bolilor de inima, a constipatiei, a diabetului, pot combate cancerul, etc.
Papaya este originara din sudul Mexicului si America Centrala, fiind cultivata in prezent in majoritatea regiunilor tropicale. Acest fruct este o sursa importanta de acid folic, vitamine (A, B1, B6), riboflavina, etc. Unul dintre punctele forte ale acestui fruct exotic este continutul mare in vitamina C. Doar o jumatate de papaya furnizeaza necesarul zilnic de vitamina C al lui adult.
Toate soiurile de ardei contin vitamina C in cantitati foarte mari, cel verde avand de doua ori mai multa vitamina C decat citricele. In plus, este o sursa importanta de fibre alimentare, vitamine (A, K, B6), magneziu, potasiu si acid folic.
Broccoli este una dintre cele mai nutritive legume, fiind bogata in vitamine (A, E, B9), calciu, fier si flavonoide (kempferol, carotenoide, luteina, zeaxantina si beta-caroten). De asemenea, broccoli este o sursa importanta de vitamina C, o portie de 100 de grame oferind aproximativ 89 mg.
Varza Kale este un tip de varza furajera care nu are capatana, ci doar multe frunze mari, crete, de un culoare verde-inchis. Aceasta leguma este bogata in vitamine (A, B, C, E, K), fier, calciu, potasiu, proteine, si antioxidanti (carotenoide, flavonoide, zeaxantina, luteina), conform
www.sciencealert.com.
Ardeiul rosu este o sursa importanta de vitamine (A, C, E, K, B6), fibre alimentare, acid folic si potasiu. In plus, contine fitonutrienti precum luteina, zeaxatina si licopen, o substanta cu efecte antitumorale. Ardeiul rosu are, de asemenea, si un continut redus de grasimi saturate, colesterol si sodiu.
Arborele de guava este frecvent intalnit in tarile asiatice, mai nou si in tarile occidentale. Fructele de guava contin de 10 ori mai multa cantitate de vitamina C decat o lamaie. De asemenea, acestea sunt bogate in vitaminaele A, B2 si K, fibre alimentare, acizi grasi omega-3 si omega-6, fier, cupru, calciu, etc.
Vitamina C este cunoscuta in special pentru capacitatea sa dea a intari sistemul imunitar. Deoarece aceasta nu poate fi sintetizata de organism, aportul de vitamina C din alimente este vital. 9AM.ro iti prezinta cateva alimente care contin o cantitate mai mare de vitamina C decat lamaia.