Potrivit unui studiu, consumul de grasimi trans a fost asociat cu dificultatea persoanelor de a-si aminti cuvinte. Cei 1018 participanti au consumat intre 3,8 si 27,7 grame pe zi. Ei fost rugati sa completeze o sarcina, care presupunea identificarea unor cuvinte noi fata de cuvinte recurente intr-o serie. Pentru fiecare gram de grasimi trans consumate zi de zi, participantii si-au amintit cu aproximativ 0,76% mai putine cuvinte.
In urma unui studiu, s-a constatat o asociere intre consumul de tofu si riscul crescut de tulburari cognitive sau pierderi de memorie. Cei care au mancat mai mult de 9 portii pe saptamana s-au confruntat cu pierderi de memorie mai mari decat cei care nu au consumat acest aliment. Cercetatorii speculeaza ca fitoestrogenii din tofu ar putea afecta functionarea optima a creierului.
Dietele bogate in grasimi saturate afecteaza functionarea creierului, reducand capacitatea acestuia de a lupta impotriva bolii Alzheimer. Dietele bogate in grasimi mononesaturate, insa, cum ar fi uleiul de masline, nu au aratat aceasi asociere.
Potrivit cercetatorilor, consumul de fructoza poate afecta modul in care celulele creierului folosesc si stocheaza energia necesara pentru a procesa gandurile, afectand, totodata si capacitatea creierului de a invata, scrie
healthydietbase.com.
Potrivit unui studiu, oamenii care consuma ton in fiecare saptamana sau mai mult de patru portii pe luna pot prezenta disfunctii cognitive, din pricina nivelului ridicat de mercur.
Preparatele de tip fast-food contin grasimi trans si saturate, sodiu, zahar, etc. Persoanele care mananca mai mult de patru ori pe saptamana alimente bogate in acizi grasi daunatori pot avea serioase probleme, intrucat acestia, impreuna cu aditivii sintetici, actioneaza ca stimulente puternice pentru creier.
In urma unui studiu, s-a constatat ca aportul de sodiu, asociat cu un un nivel scazut de activitate fizica a avut un impact negativ asupra abilitatilor cognitive. Cercetatorii sunt de parere ca exercitiile fizice regulate pot contracara efectele negative ale sodiului asupra creierului, precum si a sistemului cardiovascular, scrie
prevention.com.
Alimentele procesate chimic contin adaos de zahar sau fructoza, sodiu, uleiuri hidrogenate partial sau grasimi saturate, iar lista ingredientelor artificiale poate continua. Toate acestea pot avea repercursiuni asupra sanatatii creierului.
Bauturile indulcite, ca sucul, cele energizante sau pentru sportivi ar trebui evitate, intrucat contin mult zahar, afectandu-ne abilitatile cognitive.
Compus din neuroni care controleaza miscarile, senzatiile si gandurile, creierul este cea mai complexa parte a corpului. Din pacate, anumite alegeri alimentare ar putea afecta memoria si abilitatile cognitive. Iata ce alimente trebuie evitate pentru mentinerea unui creier sanatos.