Continutul rozmarinului- explozie de sanatate
1/8
Frunzele de rozmarin au 131 de calorii si nu contin colesterol, iar pe langa substantele nutritive, sunt bogate in fibre. Planta este extrem de bogata in vitaminele A, B (acid folic, riboflavina, acid pantoteic) si C, minerale (potasiu, calciu, fier, mangan, cupru, magneziu). Consumul de vitamina A ajuta la protejarea organismului de dezvoltarea cancerelor orale si de plamani; in plus ajuta la imbunatatirea vederii. Vitamina C este necesara pentru sinteza colagenului in organism, necesar pentru mentinerea integritatii vaselor de sange, piele, organe, si oase. Potasiul ajuta la controlul ritmului cardiac si a tensiunii arteriale.
Protejeaza impotriva degenerarii maculare
2/8
Un studiu a relevat faptul ca o componenta majora a rozmarinului, acidul carnosic, poate promova in mod semnificativ sanatatea ochilor. Acest lucru ar putea avea aplicatii clinice pentru boli care afecteaza retina, cum ar fi degenerarea maculara, care apare odata cu inaintarea in varsta, fiind una dintre cele mai frecvente boli de ochi.
Stimuleaza sistemul imunitar
3/8
Fiind o bogata sursa de antioxidanti si detinand proprietati anti-inflamatorii, rozmarinul ajuta la stimularea sistemului imunitar si imbunatateste circulatia sangelui. Studiile de laborator au aratat ca antioxidantii joaca un rol important in neutralizarea radicalilor liberi, scrie
medicalnewstoday.com.
Detine proprietati antiseptice si antifungice
4/8
Aceasta planta contine acid rozmarinic antioxidant fenolic, precum si uleiuri extrem de benefice pentru sanatate ca cineol, camfen, borneol, acetat de bornil, compusi ce sunt cunoscuti pentru proprietatile lor antialergice, antiseptice si antifungice, scrie
nutrition-and-you.com.
Ofera protectie neurologica
5/8
Oamenii de stiinta au descoperit ca rozmarinul este bun pentru creier. Acidul carnosic este capabil sa lupte impotriva radicalilor liberi din creier. Mai mult, cercetatorii de la Universitatea Kyoto din Japonia au aratat ca rozmarinul poate ajuta semnificativ la prevenirea imbatranirii cerebrale. In plus, aceasta planta ajuta si la imbunatatirea memoriei si a concentrarii.
Un studiu a aratat ca extractul de etanol din rozmarin poate previne leucemia si dezvoltarea celulelor care provoaca aparitia cancerului mamar. Alte studii au concluzionat ca aceasta planta are proprietati antiinflamatoare si antitumorale.
Rozmarinul poate fi infuzat in ulei si utilizat extern pentru a trata iritatiile pielii, cum ar fi eczemele. A fost chiar raportata viteza de vindecare a ranilor si vanatailor. Aparent, este eficient si in tratarea artritei, scrie
wellnessmama.com.
- O infuzie puternica de rozmarin si frunze de urzica este excelenta pentru clatirea paruului: elimina matreata si accelereaza viteza de crestere a parului.
- Este util in apararea impotriva tantarilor.
- Este un conservant natural foarte eficient, putand sa prelungeasca termenul de valabilitate a produselor cosmetice.
- Folosit extern, uleiul de rozmarin ajuta la calmarea durerilor provocate de indigestie, crampe menstruale sau alte dificultati.
Rozmarinul este o planta aromata din familia mentei. Cel mai des este folosit la gatit, insa, datorita mirosului minunat, este utlizat si in odorizante si amestecuri pentru aromaterapie. Se numara printre cele mai recunoscute plante pentru beneficiile sale asupra sanatatii, fiind bogat in fito-nutrienti, antioxidanti si acizi esentiali. Iata cateva dintre acestea.