Sarea poate fi: de masa, grosiera, cu iod, celtica, grunjoasa, pentru muraturi, marina si aromata. Indiferent de tipul ei, aceasta nu are termen de valabilitate. Se depoziteaza intr-un loc racoros si uscat.
Zaharul nu se altereaza deoarece mediul nu dezvolta bacterii, indiferent daca este alb, brun sau pudra. Trebuie pastrat intr-un recipient bine inchis, pentru a tine departe de el umezeala si insectele. Se poate lipi in bulgari tari o data cu trecerea timpului, dar aceasta nu inseamna ca nu mai este bun.
Mierea nu expira. Se poate cristaliza, dar asta nu inseamna ca s-a stricat, este doar semnul ca mierea e intr-adevar naturala, in cazul mierii poliflore. Se pastreaza intr-un loc uscat si racoros, intr-un recipient inchis etans.
Vinul este cu atat mai bun cu cat este mai vechi. Daca nu este pastrat in sticle sigilate, in pozitie culcata, la o temperatura de maxim 10-12 grade, poate fermenta si se va transforma in otet. Pastrat in conditii optime, acesta are un termen de expirare foarte mare.
Condimente nu au nici ele termen de valabilitate, insa dupa o anumita perioada isi mai pierd din savoare. Se pastreaza intr-un loc racoros si uscat.
Atat timp cat este pastrat in frigider sau in congelator, intr-o cutie inchisa etans, va putea fi consumat mult timp.
Orezul, un aliment de baza pentru aproape jumatate din populatia globului, furnizeaza energie organismului, stimuleaza activitatea cerebrala si creste speranta de viata. Pastrat intr-un loc uscat si racoros, intr-un recipient inchis, ferit de insecte si alti daunatori, orezul contine o cantitate infima de apa, nu se strica si nu putrezeste.
Cafeaua poate fi folosita mult dupa termenul de expirare, trebuie tinuta intr-un recipient inchis etans, ferita astfel de umezeala.
Bauturile alcoolice tari (wiskey, vodka, tuica, palinca..etc)
9/10
Alcoolul nu se strica niciodata. Bauturile alcoolice trebuiesc tinute in sticle inchise etans, intr-un loc intunecos si racoros, altfel isi pot pierde din aroma sau isi pot schimba culoarea.
Sosul de soia este unul din cele mai vechi condimente din lume. Este un preparat fermentat din boabe de soia, apa si sare. Continutul mare de sare face ca bacteriile sa se dezvolte foarte greu. Pastrat la rece poate fi consumat mult timp dupa termenul oficial de expirare, atat doar ca in timp isi mai pierde din aroma.
Cu totii avem in bucatarie cateva alimente care, pastrate in conditii optime, nu numai ca nu expira niciodata, dar nici nu ne afecteaza sanatatea.