In afara de aportul sau bogat de antioxidanti si efectul de energizare, ciocolata neagra se mai remarca si prin probioticele pe care le furnizeaza organismului. Cata vreme are o concentratie cat mai mare de cacao si un continut cat mai mic de zahar sau indulcitori sintetici, ciocolata neagra este un aliat de nadejde al sanatatii.
Este unul dintre cele mai bune surse de alimente probiotice, mai ales cel realizat din lapte de capra. Imbunatateste digestia si imunitatea organismului, previne osteoporoza si cancerul de colon si ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Evitati sortimentele de iaurt din magazine care contin sirop de porumb bogat in fructoza, indulcitori artificiali si arome sintetice, care aduc mai multe deservicii sanatatii, nicidecum o portie importanta de bacterii bune.
Desi au in compozitie multa sare, adaugata in procesul fermentatiei, castravetii murati sunt sanatosi prin prisma probioticelor care ajung in organism in urma consumului. Solutia formata din sare de mare si apa incurajeaza dezvoltarea probioticelor si ofera astfel muraturilor o serie de avantaje pe care le aduce sistemului digestiv.
Kombucha este o bautura probiotica delicioasa, dulce acrisoara si mai mult sau mai putin acidulata, obtinuta dintr-o infuzie de ceai verde sau negru indulcita cu zahar si fermentata cu ajutorul ”mamei de kombucha” – discul gelatinos numit adeseori ciuperca, in fapt o colonie de organisme traind in simbioza.
Boabele de soia au, in forma lor naturala, cateva proprietati probiotice, insa sortimentele moderne de lapte din soia contin si culturi vii de bacterii sanatoase adaugate. O singura cana de lapte de soia contine 25-31% calciu, 11-31% vitamina D, 89-125 de calorii, 5 grame de grasimi (0,4 grame grasimi saturate), 6-10 grame de protein.
Chefirul este un produs lactat bogat in lactobacili si bacterii bifidus, ce contribuie la mentinerea sanatatii tractului digestiv. Deseori considerat doar un alt fel de iaurt, chefirul este de fapt o ciuperca ce se dezvolta in lapte, producand fermenti, enzime, vitamine, minerale si alte substante bioactive. Acesta grabeste refacerea florei intestinale si prevenirea problemelor digestive care pot aparea in urma tratamentului cu antibiotice.
In sezonul rece, varza murata ocupa un loc de cinste la masa. Pe langa gustul de care parca nu te mai saturi, are si o multime de beneficii pentru sanatate. Contine fibre alimentare, minerale, vitaminele A, B12, C si E, zinc, potasiu, acid lactic are efect hepatoprotector si lupta impotriva cancerului.
Microalgele sunt considerate, la nivel mondial, cele mai eficiente organisme din natura. Ele contin de 300 de ori mai mult calciu decat laptele, de 2300 de ori mai mult fier decat spanacul, de 3900 de ori mai mult betacaroten decat morcovii si de 375 de ori mai multe proteine ca tofu. O alta componenta foarte importanta este chlorella, care ajuta la detoxifierea corpului atragand ca un magnet toxinele si metalele grele din corp.
www.taste.com.au/by Ben Dearnley
Supa Miso este o specialitate japoneza cu putine calorii, dar foarte bogata in probiotice. Acest tip de supa, folosit ca remediu natural in medicina traditionala japoneza, este un bun reglator digestiv, fiind preparat din secara fermentata, fasole, orez sau orz si o lingura de miso - o pasta obtinuta din amestecul boabelor de soia cu orez, orz, drojdie, sare si apa.
Tempeh este un tip de branza de soia produsa initial in Indonezia, insa astazi populara in intreaga lume. Procesul de fermentatie prin care trec boabele de soia pentru a se obtine tempehul face ca acest produs sa fie mai usor digerat de organism, comparativ cu alte produse pe baza de soia. Substantele nutritive din tempeh cresc nivelul de energie si ajuta organismul sa faca fata mai eficient stresului, stimuland sistemele nervos si imunitar.
Probioticele sunt microorganisme care alcatuiesc flora benefica a organismului. Acestea s-au dovedit a fi capabile sa imbunatateasca sanatatea digestiva, sa intareasca sistemul imunitar si sa reduca riscul de instalare a cancerului.