Un tip de fibra regasita in ovaz numita beta-glucan incetineste eliberarea glucozei in sange, regland astfel nivelul de zaharuri din organism. Din punct de vedere nutritional, ovazul este unul dintre cele mai complexe alimente, deoarece contine carbohidrati cu absorbtie lenta din fibre, proteine, substante minerale si vitamine.
Iaurtul grecesc contine cu 40% mai putin zahar, cu 38% mai putin sodiu si cu de doua ori mai multe proteine decat cel traditional. Unul dintre principalele beneficii ale iaurtului grecesc este ca acesta contine si probiotice, mai exact niste organisme mici capabile de mentinerea unei balante normale a microoroganismelor de la nivel intestinal (microflora).
Sursa excelenta de proteine slabe, pestele reduce concentratia de glucoza din sange si, astfel, riscul de diabet. Pestele este un produs cu o valoarea nutritionala foarte buna. Compozitia sa chimica variaza in functie de specie si conditiile de viata. In linii generale, este compus din: apa (60-80%), proteine (15-23%), grasimi (0.5-20%). Proteinele din peste au valoare biologica mare si sunt bogate mai ales in metionina si lisina. Grasimile din peste se caracterizeaza mai ales prin prezenta unei cantitati mari de acizi grasi polinesaturati din seria Omega 3.
Fasolea are foarte putina grasime si aproape deloc colesterol. Are virtuti deosebite, printre altele fiind cunoscuta si sub denumirea de „mancator de zahar” pentru ca este foarte bogata in fibre vegetale care impiedica absorbtia zaharurilor si reduc secretia de insulina. Consumul zilnic al unei cantitati de circa o farfurie de fasole verde, spre exemplu, poate ajuta la scaderea valorii colesterolului cu pana la 20%.
Sparanghelul contine o multime de vitamine, inclusiv vitaminele A, E, K, si B6, in cantitati relativ mari. Doar cateva bucati de sparanghel contin 22% din valoarea zilnica recomandata de acid folic, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii. Desi sparanghelul este lipsit practic de grasimi, are in componenta cantitati importante de acizi grasi de omega-3. Studiile efectuate de oamenii de stiinta arata ca sparanghelul ajuta la mentinerea valorii normale a nivelul de zahar in sange (glicemiei) si stimuleaza secretia de insulina, hormon care la randul sau intervine la reglarea glicemiei.
Ceaiul verde este bogat in antioxidanti, foarte importanti pentru organism, si lupta impotriva radicalilor liberi, intarind imunitatea organismului. O cana cu ceai verde dimineata este excelenta, deoarece scade apetitul. De asemenea, substanta activa din aceasta bautura, EGCG, impiedica inmultirea celulelor canceroase din plamani, intestine, ficat si piele. Substanta activa a ceaiului verde actioneaza asupra nivelului insulinei si astfel se normalizeaza atat indicele glicemic cat si starea de oboseala, iritabilitate si pofta de mancare excesiva.
Nucile contin minerale precum fier, potasiu, fosfor, magneziu, iod, vitamine ca A, E, B, P si C, mai mult de 20 de aminoacizi, grasimi nesaturate si proteine. Studii recente arata ca includerea lor in dieta zilnica reduce riscul de diabet cu pana la 21%.
Legumele verzi sunt bogate in glucosinol si vitamina K, ambele avand o influenta fara precedent asupra organismului. Vitamina K, mai exact, combate diabetul zaharat, ceea ce reduce implicit riscul de cancer pancreatic. Spanacul, napii, varza alba si furajera, broccoli, laptucile - toate aceste legume sunt sarace in calorii si carbohidrati.
Citeste si:
Poti avea DIABET fara sa stii! Simptomele bolii care atinge TOATE organele
Bogate in proteine si vitamine solubile, ouala mentin glicemia la un nivel normal. Singurul aliment considerat a contine proteine de clasa I in totalitate este oul, folosit totodata ca etalon pentru a compara toate celelalte alimente proteice. Albusurile previn diabetul de tip 2, fiind bogate in proteine slabe si sarace in carbohidrati.
Semintele de chia sunt unele dintre alimentele cu cel mai valoros continut nutritional. Desi sunt destul de putin folosite in bucataria romaneasca si europeana, semintele de chia ar trebui consumate zilnic, intrucat au o concentratie mai mare de acizi grasi Omega 3 decat pestele, mai multe proteine decat soia si mai multe fibre decat semintele de in sau alte tipuri de produse. Consumul regulat al semintelor de chia ajuta la reglarea nivelului glicemiei (zaharului) din sange si la combaterea riscului de aparitie a diabetului, o boala atat de raspandita la ora actuala in lume.
Una dintre cele mai eficiente metode prin care poti sa tii la distanta bolile este o alimentatie echilibrata si sanatoasa. 9AM iti prezinta top 10 alimente care au capacitatea de a regla nivelul de zahar in sange.