Licopenul din rosii este un antioxidant puternic care neutralizeaza radicalii liberi, molecule care afecteaza sau chiar distrug celulele nervoase, scrie
sfatulparintilor.ro.
Acest condiment combate efectele negative ale imbatranirii si protejeaza creierul impotriva dementei si a bolii Alzheimer. De asemenea, rozmarinul contine acid carnosic, care protejeaza creierul impotriva atacurilor cerebrale si a degenerarii neuronilor.
Pe langa faptul ca ajuta la sanatatea mintii, antocianii din varza rosie ajuta ajuta si la mentinerea sanatatii cardiace, ofera protectie impotriva cancerului si au rol de detoxifiere a organismului. Alte astfel de legume crucifere foarte sanatoase sunt si conopida, varza de Bruxelles si broccoli.
Colina din galbenusul de ou ajuta la imbunatatirea memoriei. Potrivit mai multor studii, aceasta substanta poate ajuta celulele creierului care sunt afectate de expunerea la alcool. Colina stimuleaza productia de celule, care creste memoria si functia cognitiva.
Nucile sunt o sursa importanta de omega-3, care impiedica declinul functiilor motorii si cognitive. Numeroase studii au relevat faptul ca o combinatie de omega-3 si uridin (gasit in sfecla de zahar sau melasa) creste rezistenta creierului si imbunatateste functionarea celulelor. De asemenea, aceste substante echilibreaza neurotransmitatori instabili care pot provoca depresie si alte tulburari de dispozitie.
Potrivit mai multor studii, aceste fructe pot inversa anumite efecte ale declinului creierului cauzate de imbatranire. De asemenea, aceste fructe protejeaza corpul impotriva cancerului si creierul impotriva pierderii celulelor.
Acest aliment are un continut scazut de grasimi, este bogat in proteine si tine la distanta bolile cardiace si cancerul de prostata. De asemenea, fasolea contine cantitati importante de tiamina, o vitamina importanta pentru activitatea corecta a celulelor creierului si a functiilor cognitive.
Unul din cei mai buni anti-inflamatori naturali, ghimbirul blocheaza formarea compusilor care duc la boli degenerative precum Alzheimer sau Parkinson. Alte plante care contin antioxidanti si sunt benefice creierului sunt oregano, scortisoara si cuisoarele.
Grasimile din lactate, carne slaba si uleiuri ajuta la productia de acetilcolina, foarte importanta pentru formarea memoriei si integritatea neuronilor. Pestele si fructele de mare sunt o cale buna de a-ti mari aportul de grasimi sanatoase. Consuma somon, char, pastrav, sardine pentru uleiul omega-3 important in sanatatea creierului.
Avocado are un continut ridicat de magneziu, care este implicat in nenumarate functii biologice si chimice ale corpului uman, mai ales in stabilizarea tiparelor cerebrale si in cresterea fluxului de sange la nivelul creierului.
Vrei sa iti imbunatatesti memoria si abilitatile cognitive? 9AM.ro iti prezinta zece alimente care iti vor stimula din plin creierul si functiile sale.