Nu ignorati ciupercile!
3/9
Desi sunt sarace in nutrienti, ciupercile contin minerale si antioxidanti care reduc riscul de a dezvolta raceli severe. Vitamina B, riboflavina si acidul nicotinic joaca un rol important in sanatatea sistemului imunitar.
Studiile releva si faptul ca ciupercile au efect antiviral, antibacterian si combat aparitia tumorilor.
Datorita continutului de zinc, striidile revigoreaza sistemul imunitar, avand in acelasi timp efect afrodisiac. Mai mult, se pare ca au si efect antivirale. Nivelul scazut de zinc din corp a fost asociat cu infertilitatea la barbati, potrivit
webMD.com.
Specialistii ne asigura ca stridiile indeplinesc mai multe functii ale sistemului imunitar, printre care si vindecarea ranilor.
Varza
O alta sursa de imbunatatire a rezistentei organismului, varza este in acelasi timp usor de gasit si nu este costisitoare. Puteti incerca atat varza alba, cat si pe cea rosie, ca garnitura, pentru a asigura aportul de antioxidanti si valoarea nutritiva maxima.
Brocoli
Este aliment de baza cand vine vorba de buna functionare a sistemului imunitar. In plus, este plin de nutrienti, vitamina A si vitamina C. Adauga peste brocoli branza slaba pentru o masa bogata in vitaminele B si D.
Spanac
Cunoscut drept "super-aliment", spanacul este bogat in nutrienti, fibre, antioxidanti si vitamine. Frunzele de spanac contin si vitamina B9, care ajuta corpul sa produca noi celule si sa repare ADN-ul. Pentru a beneficia la maximum de toate aceste proprietati, consumati spanacul in stare pura sau doar putin gatit.
Iaurt slab in grasimi
7/9
Un iaurt pe zi reduce riscul de a raci, spun specialistii.
Potrivit acestora, iaurtul stimuleaza sistemul imunitar pentru a lupta impotriva bolilor si prin continutul de vitamina D. Carenta acestei vitamine in organism creste riscul de raceala si gripa.
Traditionalul usturoi
8/9
Usturoiul ne ofera antioxidanti care lupta contra bacteriilor ce ataca sistemul imunitar, in special cele responsabile de ulcer si cancer la stomac.
Pentru a activa enzimele folositoare, se toaca si se lasa 15-20 minute inainte de a fi gatit.
Verde sau negru, cu cafeina sau fara? Nu conteaza, orice sortiment este "incarcat" de flavonoizi si polifenoli ce lupta contra mai multor boli.
Totodata, antioxidantii din ceai distrug radicalii liberi care afecteaza celulele.
Ca si morcovii, cartofii dulci contin antioxidantul beta-caroten care distruge radicalii liberi daunatori pentru organism. In cartofi se regaseste si vitamina A, asociata cu incetinirea procesului de imbatranire si reducerea riscului de cancer.
Nicio zi fara fructe!
1/9
Remediile traditionale ce contin extract de afine blocheaza virusul racelii inca din faze incipiente. Aceste fructe sunt totodata bogate in antioxidanti si au efect antiinflamator.
Tot din gama fructelor, si grepfruitul combate racela, datorita continutului de vitamina C, in timp ce flavonoizii, antioxidanti hidrosolubili prezenti in mod natural in fructe, sporesc activarea sistemului imunitar. Nu va place acest fruct? Consumati in schimb portocale si mandarine.
Pepenele rosu pe langa faptul ca este hidratant si racoritor, pepenele contine din plin antioxidanti puternici si glutationa, aminoacid ne-proteic care se gaseste in cea mai mare cantitate in ficat. Glutationa este esentiala pentru intregul organism, dar in special pentru functia hepatica. Pepenele rosu ajuta si la combaterea infectiilor.
Adauga migdale in dieta zilnica
2/9
"O mana" de migdale poate scuti sistemul imunitar de efectele stresului.
Mai mult, consumul de migdale asigura portia zilnica recomandata de vitamina E. Migdalele mai contin vitamina B, B2 si acid nicotinic (vitamina B3).
Pentru ca sezonul rece se apropie cu pasi repezi, este timpul sa incepem sa consumam produse care ne tin departe de raceli si ne ofera energie.