Folositi mai degraba o
margarina de buna calitate in locul untului. Persoanele care sufera din cauza unui nivel ridicat al colesterolului rau (lipoproteine cu densitate mica/ LDL) trebuie sa evite grasimile saturate de origine animala -
branzeturi, mezeluri, smantana, unt.
Diminuarea consumului acestora duce la scaderea nivelului de colesterol rau. Atentie, insa: nu toate margarinele sunt de calitate, ele trebuie sa contina grasimi saturate in proportie de maximum 17%, informeaza
linternaute.fr.
Desi este de preferat untului,
uleiul este un aliment gras si plin de calorii, deci nu faceti abuz. Pentru gatit folositi uleiurile de origine vegetala, de preferat cele de masline, soia, floarea soarelui, rapita. Evitati uleiul de palmier, care, desi este de origine vegetala, contine acizi grasi saturati (grasimi rele) in proportie de 50%, spre deosebire de celelalte uleiuri (5% - 15%).
In camara ar trebui sa aveti mereu cateva conserve cu
ton, macrou, ansoa, sardine - acesti pesti contin grasimi bune, mai ales Omega 3, benefic pentru aparatul cardiovascular. Sunt practice pentru persoanele care nu au timp sa gateasca, dar sunt si economice si delicioase acompaniate de o salata.
Gatiti fara grasimi. Desi legumele sau carnea sunt delicioase preparate cu unt sau smantana, exista numeroase moduri de a prepara bucatele astfel incat sa fie usoare si sa incante papilele gustative. Legumele se pot gati pe
baie de aburi, innabusit, la cuptor, fara grasimi. Acestea se pot carameliza ulterior intr-o tigaie antiaderenta si orna cu felii de lamaie, piper, usturoi, ierburi fine, condimente.