Cassava este un arbust ce crește în Insulele Caraibe și America de Sud. Acesta se folosește pentru mai multe feluri de mâncare și poate fi preparat astfel încât gustul sau să fie dulce sau amar. Cum cassava conține niveluri mari de cianura, gătit incorect poate duce la paralizie ireversibilă. Rădăcinile de cassava sunt introduse într-o substanță că faina, folosita apoi în tapioca.
Dintre cele 38.000 de specii de ciuperci existente, 5% sunt toxice. E drept că doar o duzină cauzează moartea, însă ciupercile otrăvitoare pot provoca probleme gastrointestinale sau chiar leziuni grave ale ficatului.
Pufferfish este al doilea cel mai otrăvitor vertebrat din lume. Împăratul Japoniei nu are voie să consume pufferfish, desi în țări precum Coreea sau Japonia acest pește este considerat o delicatesă. O substanță conținută de anumite parti ale peștelui produce simptome că amorțeală, hipertensiune arterială, paralizie musculară, inclusiv paralizia mușchilor diafragmei, ceea ce duce la deces.
Semințele acestui arbore trebuie preparate termic pentru a putea fi consumate. Ele conțin o substanță care se găsește și în iedera otrăvitoare. Otrăvirea este rară tocmai datorită acestei procesări termice, însă în caz contrar reacțiile provocate de otrava pot duce la moarte.
Capsaicina conținută de ardei este cea care dă senzația de iute. Totuși, daca un ardei sau doi nu fac rău, o cantitate mai mare poate deveni otrăvitoare. În cazul unor soiuri de ardei iute, capsaicina poate fi simțită pe piele, senzația fiind asemănătoare arsurii.
Deși nu ai fi crezut, și cartofii (în special cei verzi) pot fi toxici. Culoarea verzuie a unor cartofi este data de solanină. Cei care beau ceai de frunze de cartofi sau consuma cartofi verzi sunt mai predispuși otrăvirii. Aceasta se manifesta prin slăbiciune și chiar comă.
Unele dintre cele mai vechi alimente cultivate, menționate și în Vechiul Testament, migdalele pot fi foarte otrăvitoare. În unele țări, este ilegal să vinzi migdale fară că acestea să fie preparate în prealabil.
Pe cât de gustoase și sănătoase sunt cireșele, pe atât de toxici pot fi sâmburii acestora. În cazul în care sunt mestecați sau zdrobiți se eliberează o substanță dăunătoare, cianura de hidrogen. Otrăvirea ușoară, cea care e cel mai probabil să se întâmple, se manifesta prin durere de cap, amețeală, confuzie, anxietate și vărsături. Otrăvirea severă are că simptome dificultăți în respirație sau insuficiență renală.
Și merele conțin cianura, dar nu într-o cantitate mare. Substanța respectiva se regăsește în semințele fructului. Așadar, chiar daca se întâmplă să mănânci semințele mărului, otrăvirea nu vă fi semnificativa. Problemele încep atunci când consumi o cantitate semnificativa de semințe de mere, lucru puțin probabil.
De multe ori avem impresia că alimentele pe care le consumăm frecvent conțin doar vitamine și elemente nutritive, fiind benefice pentru sănătatea noastră. Ei bine, foarte multe dintre aceste alimente comune ascund și substanțe toxice, extrem de periculoase, potrivit TopTenz. Iată o listă cu cele mai toxice fructe, legume sau feluri de mâncare și condițiile în care acestea devin dăunătoare.