Simptomele sunt în principal asociate cu intestinele
1/9
Greață, balonare , diaree, durere abdominală și chiar constipație. Oamenii adesea asociază aceste simptome cu alte boli. Și pacienții sunt diagnosticați în mod eronat cu sindromul intestinului iritabil (IBS). Studiile confirmă faptul că 10-15%din populația mondială suferă de IBS. Dar acest diagnostic poate duce la persoanele cu sensibilitate la gluten care nu primesc tratament corespunzător, astfel încât simptomele să nu dispară.
Modificări inexplicabile ale greutății
2/9
Intoleranța la gluten poate duce la pierderea în greutate și la creșterea în greutate, fără nici un motiv aparent. Acest lucru se datorează proceselor inflamatorii la nivel celular și tulburărilor metabolice. O schimbare bruscă a greutății poate să însoțească alte boli neplăcute. Dar poate fi legată de intoleranța la gluten dacă este însoțită de alte simptome de malabsorbție .
Dezechilibru hormonal
3/9
Există o relație directă între intoleranța la gluten și tulburările hormonale care pot apărea ca un ciclu menstrual neregulat, fluctuații bruște de greutate, tulburări ale somnului și tulburări de somn . Eșecurile hormonale cauzate de intoleranța la gluten pot fi amplificate de mai multe ori în timpul pubertății, sarcinii și menopauzei. Rețineți că aceste simptome sunt recunoscute în principal în rândul femeilor.
Probleme cu sistemul nervos central
4/9
Glutenul crește inflamația și permeabilitatea intestinului. Ca rezultat, simptomele sensibilității glutenului pot include probleme de concentrare, depresie , anxietate, insomnie și oboseală . Unii oameni cu intoleranță la gluten prezintă iritabilitate și sentimente care își pierd cu ușurință gandurile de gândire și au o concentrare slabă.
Potrivit informațiilor colectate dintr-un studiu , persoanele cu intoleranță la gluten sunt mai predispuse la migrene decât la alte persoane. Cauzele durerilor de cap pot fi foarte diferite. O persoană alergică la gluten poate avea o durere de cap 30-60 de minute după ce mănâncă.
Probleme cu pielea și unghiile
5/9
Hair keratosis și dermatită herpetiformă sunt două afecțiuni ale pielii direct legate de intoleranța la gluten. Simptomele includ mâncărime și erupții care pot apărea pe mâini, trunchi, față, fese, coate și păr. Un alt simptom este slăbirea și unghiile fragile. Alte iritații ale pielii cum ar fi eczemele mimice pot semnala blocarea indusă de gluten.
O altă tulburare care poate fi asociată cu intoleranța la gluten este tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție . ADHD se poate manifesta atat la copii cat si la adulti. Persoanele cu această tulburare au o perioadă de atenție scurtă și probleme cu auto-control. O dieta fara gluten poate ajuta la reducerea simptomelor ADHD
Starea precară a dinților
7/9
În cazul intoleranței la gluten, absorbția elementelor necesare și a mineralelor din intestin este afectată. Acest lucru este valabil și pentru calciu . Rezultatul poate fi probleme cu dinții și cavitatea bucală: hipersensibilitatea smalțului, a cariilor dentare, a cavităților și a ulcerului cavității mucoase. Dacă aveți grijă de dinții, dar totuși observați câteva probleme, motivul poate fi cauzat de consumul de gluten.
Anemia cu deficit de fier
8/9
Foarte des, boala celiacă este diagnosticată din cauza anemiei cu deficit de fier . Simptomele sale includ scăderea volumului sanguin, oboseală, dificultăți de respirație, dureri de cap, paloare a pielii, mucoase și chiar artrita. Fierul este slab digerabil deoarece, cu intoleranță la gluten, există o afectare a absorbției de fier în intestin.
Multe persoane cu boli autoimune au o istorie de intoleranță la gluten. Boala celiacă este o boală autoimună în care sistemul imunitar atacă propriile celule intestinale după introducerea glutenului . Problema este agravată de faptul că această boală autoimună crește riscul dezvoltării altor boli autoimune, cum ar fi tiroidita autoimună, boala hepatică autoimună, boala Crohn, diabetul, vitiligo, artrita reumatoidă și scleroza multiplă.
Glutenul este numit un ucigaș tăcut, deoarece poate provoca daune cronice în tot corpul. Uneori, pacientul nu este nici măcar conștient de consecințele consumului de gluten. Deci, este mai bine să verificați dacă organismul dumneavoastră are o intoleranță la gluten, scrie Bright Side.