Făina se va cerne într-un bol cât mai încăpător. Ar fi bine ca făina să fie cernută de cel puțin trei ori. După aceasta, se va adăuga sarea. Topește untul în cuptor sau lasă-l lângă focul de la aragaz, astfel cât să fie mai ușor de amestecat. Încălzește laptele, însă foarte puțin, atât cât să nu fie rece. Adaugă zahărul, esența de vanilie și coaja rasă de la lămâie. Pentru o aromă mai intensă, ideal ar fi și niște coajă de portocală. Amestecă totul până când zahărul s-a topit. Pune drojdia într-un bol, iar peste ea adaugă 100 ml de lapte, o lingură de zahăr și două linguri de făină. Amestecă cu mișcări largi, până când drojdia se omogenizează complet cu restul ingredientelor. Maiaua se lasă la cald, până când își dublează cantitatea.
Separă gălbenușurile de albușuri și amestecă cu cele 5 linguri de ulei. Încorporează în făină maiaua de cozonac crescută, laptele îndulcit și aromat, apoi gălbenușurile amestecate cu ulei și untul topit cu ajutorul unei linguri de lemn sau silicon. Aluatul nu se frământă, ci doar se amestecă. Compoziție pune-o la loc călduț. Bunicile spun că atunci când vrei să faci cozonaci, în ziua aceea nu mai faci nimic altceva, doar cozonaci. În bucătărie trebuie să fie cald și să ai o stare de liniște interioară, ca aluatul să crească frumos.
Pentru umplutura de cozonac bate albușurile spumă, apoi se adaugă câte puțin zahărul, până se obține o bezea fermă și lucioasă. Amestecă bezeaua obținută cu restul ingredientelor, nuca, esența de rom, cacao și stafidele. După ce aluatul a crescut, împarte-l în 4 bucăți egale sau în 6, în funcție de dimensiunea tăvilor în care vei coace cozonacii. Unge masa cu ulei și întinde o foaie de aluat cu ajutorul mâinilor ușor înmuiate în ulei. Întinde umplutura de nucă pe întreaga suprafață a foii de aluat, rulează ușor apoi procedează la fel și cu următoarea.
Împletește cele două foi de aluat și pune cozonacul într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Cozonacii se ung cu ou și se presară puțin zahăr deasupra lor. Se mai lasă la crescut 10-15 minute în tăvi, apoi se pun la cuptorul preîncălzit, la 200 de grade, pentru aproximativ 30-35 de minute.
Sursă foto Shutterstock/Christian Badescu