Pe lângă deserturile moderne, cozonacul cu nucă sau rahat rămâne o tradiţie pe masa de sărbătoare a românilor. Aroma cozonacului scos din cuptor este inconfundabilă.
Preparatele din carne de porc
1/5
Bucatele din carne de porc de pe masa de Crăciun fac parte din tradiţia culinară a poporului român. Chiar dacă reţetele tradiţionale diferă de la o regiune la alta, de pe masa de Crăciun a românilor sunt nelipsite preparate precum: caltaboşii, cârnații, friptura de porc, toba.
Crăciunul nu este Crăciun dacă de pe masă lipsesc sarmalele. Compoziţia se face cu carne de porc şi se învelesc cu varză murată sau viţă de vie. Bucătarii recomandă ca sarmalele să fie fierte în oală de lut, pe marginea sobei sau pe plită, la foc mic, să se pătrundă cum trebuie. În mijlocul oalei este de preferat să punem un os afumat, pentru a da savoare sarmalelor.
Este un fel de mâncare tradiţional românesc, derivat din salata Olivier, numită şi „rusească” în alte ţări. Salata boeuf cuprinde legume şi cubuleţe mici de carne amestecate cu maioneză. Deşi gospodinele obişnuiesc să folosească carne de pasăre, pentru salata de Crăciun este recomandat cotletul de porc.
Preparată din cap de porc, picioare, limba, urechi, sorici, piftia este nelipsită de la masa tradiţionala de Crăciun. O piftie ca la carte trebuie să îndeplinească o serie de condiţii: să fie limpede, închegată bine, gustoasă, plăcut aromată, fără grăsime deasupra, cu carnea dezosată, zeama să depăşească cu 1-2 cm bucăţile de carne, pe cât posibil frumos ornată, nesusţinută cu gelatină din comerţ.
Sărbătorile de iarnă aduc multă voie bună și multă mâncare gustoasă. Masa de Crăciun este una dintre momentele în are familia se adună. Tradițiile privind masa de Crăciun variază de la țară la țară de-a lungul globului pământesc, reflectând cultura în care este celebrată. Românii iubesc să gătească din belșug cele mai gustoase și preparatele tradiționale.