Pentru a obtine aceasta culoare, mai intai fierbe ouale. Amesteca separat o cana de afine congelate cu o cana de apa, adu-le la temperatura camerei si dupa ce s-au dezghetat, indeparteaza-le. Scufunda apoi ouale in acest amestec si lasa-le cateva ore.
Datorita conotatiilor sale spirituale si religioase, violetul este o culoare foarte populara pentru vopsitul oualor, fiind totodata si o nuanta asociata cu linistea. Sunt mai multe metode de a obtine un violet regal. Daca vrei un ton mai inchis te poti folosi de vin rosu care le acopera in totalite sau ceva mai deschis ca de levantica - poti alege suc de struguri amestecat cu otet.
Un violet natural se poate obtine scufudand in apa fiarta cu otet o cana si jumatate de sfecla rosie tocata.
Diverse condimente te pot ajuta sa obtii un galben care invita la bucurie, la sarbatorit si in principiu la renasterea naturii. O optiune ar fi sucul de morcovi, extrem de eficient pentru tonuri mai puternice. Un galben mai vibrant si energic se obtine cu 3 linguri de tumeric la o cana de apa. Ceaiul de musetel este de asemenea practic pentru aceeasi tema, dar nici sofranul nu este de neglijat.
O culoare energica pentru ouale de Paste, rozul nu este obligatoriu de facut cu chimicale la pliculete. Sfecla rosie se foloseste in cantitate mai mica - 2 cani la patru de apa. Te poti lauda cu un look pastelat, daca scufunzi peste noapte ouale in suc de merisoare.
O metoda traditionala de a colora ouale de Paste in rosu este sa le fierbi in coji de ceapa alba, putand obtine diverse tonuri pamantii, maronii, foarte placute. Pentru cateva efecte spectaculoase, imbraca-le in bucati de dres pe care aplici frunze de patrunjel, care vor lasa forme speciale pe coaja de ou.
Semintele de marar, scufundate intr-o cana de apa pentru 15 minute, la care se mixeaza doua linguri de otet alb vor conferi un lichid care, odata scufundate ouale in el, cojile se vor transforma intr-un maroniu deschis.
Pentru sezonul Pascal, portocaliul este perfect. Poti obtine oua vopsite astfel daca amesteci doua linguri de praf de paprika la o ceasca de apa si doua linguri de otet alb. Amesteci, astepti si magia se intampla fara prea multe eforturi.
Un simbol al renasterii, verdele se obtine la fel de usor. Foloseste-te de cojile de la sase cepe rosii pentru o nuanta ca de jad. Fierbe-le in doua cani de apa, timp de un sfert de ora, pune trei linguri de otet si scufunda ouale in acest lichid.
Spanacul este la fel de bun pentru a se obtine un ton de verde.
Taie un sfert de varza rosie si fa-o bucatele mici. Adauga-i patru cani de apa fiarta si peste acest amestec pune doua linguri de otet. Lasa totul sa se raceasca si indeparteaza resturile de legume. Ouale fierte se scufunda in lichidul astfel mixat - ouale albe vor deveni bleu, iar cele rosii se vor transforma in verde.
S-a dat startul pregatirilor pentru intampinarea sarbatorilor pascale, lasandu-se pe ultima suta de metri cele mai importante evenimente. Daca se tine cont de multele traditii si obiceiuri, crestine sau pagane, vopsitul oualelor de Paste este programat pentru Joia Mare, eveniment care marcheaza inceputul Patimilor lui Hristos.
Daca vrei ca anul asta sa incerci ceva diferit si sa renunti la produsele din comert, sa stii ca este mai usor decat credeai sa obtii culori naturale si vii pentru vopsitul oualor, cu produse pe care deja le ai in casa. Fara cheltuieli suplimentare, gasesti ceva sugestii la indemana pentru a obtine nuante unice.
Procesul dinaintea pregatirii lor este acelasi: spalat coaja cu detergent, sters bine, fiert (15-20 de minute) cu pulbere (concentratie de 2 linguri pentru prafuri) sau verdeturi (pana la un pumn pentru ierburi) la 4 cani de apa, lustruire cu un servetel imbibat cu ulei.