Turcia - Trk Kahvesi
1/10
"Cafeaua ar trebui sa fie neagra ca iadul, tare ca moartea si dulce ca dragostea" spune un vechi proverb turcesc. Turcii isi fac cafeaua intr-un ibric de cupru numit cezve si o servesc alaturi de desert dupa masa.
Danezii se afla pe primul loc in lume la consumul de cafea. Nu se stie exact care este motivul, insa cel mai probabil este vorba despre clima scandinava. Cert este ca aceasta bautura calda este un element vital al culturii daneze, iar capitala Copenhaga este impanzita de cafenele.
Franta - Cafe au Lait
3/10
Conform obiceiului frantuzesc, cafeaua se serveste cu lapte cald, alaturi de un croissant sau o bagheta.
Cafeaua trebuie sa fie cat mai tare pentru a fi pe placul cubanezilor. Aceasta se serveste sub forma de shoturi - un singur shot, putina conversatie iar cubanezii sunt gata sa infrunte ziua.
Arabia Saudita - Kahwa
5/10
In Arabia Saudita si in alte culturi arabice ceremonia cafelei urmeaza numeroase reguli de eticheta: batranii sunt serviti intotdeauna primii. Unul dintre obiceiuri vizeaza si aceasta cafea speciala condimentata cu cardamom si servita cu smochine uscate.
Frappe-ul grecesc este o bautura pe baza de cafea instant, amestecata cu apa rece, zahar si lapte. A fost creata pentru a fi servita in cafenele in aer liber in acele zile fierbinti de vara, cum numai Grecia cunoaste.
Irlanda - Irish Coffee
7/10
Irlandezii nu s-au putut abtine sa nu combine un cocktail cu o cafea si astfel s-a nascut "Irish coffee", inventata in 1940 pentru incalzirea turistilor americani care se aflau in vizita in Irlanda. Retea contine cafea calda, whiskey zahar si frisca.
Daca va place cafeaua cu aroma de scortisoara, atunci ati ajuns in locul potrivit. Cafe de olla se fierbe in oale de lut impreuna cu cateva betisoare de scortisoara. Mexicanii considera ca mirodenia respectiva scoate in evidenta gustul amarui al cafelei.
Multi considera ca Etiopia este tara de bastina a cafelei. Ceremoniile legate de bautura magica sunt o parte integrala a culturii etiopiene, intregul proces avand o durata de pana la doua ore. Cafeaua traditionala etiopiana, numita buna, se servea pe vremuri cu sare sau unt in loc de zahar.
Servit in cafenelele vieneze, melanjul Austriac este foarte similar cu un capuccino. Bautura contine espresso si lapte, combinat cu spuma si uneori frisca.
De la cescuta de espresso italiana si pana la cafeaua turceasca, 9AM.ro te invita intr-o calatorie in jurul lumii, indrumati doar de preferintele localnicilor in materie de cofeina.