Exista un motiv bun pentru care doctorii iubesc dieta mediteraneana: mancarurile traditionale grecesti ca vegetalele cu frunze inchise la culoare, fructele proaspete, fasolea cu multe fibre, cerealele, uleiul de masline si pestele bogat in omega-3 ofera o multime de ingrediente care activeaza imunitatea, lupta cu cancerul si opresc riscul de boala de inima, diabet, si multe altele.
De fapt, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard, o dieta traditionala in stil mediteranean reduce cu
25% riscul de moarte din cauza bolii de inima sau cancerului. In plus, oamenii pierd mai multe kg si se simt mai satisfacuti de acest tip de dieta, bogata in grasimi sanatoase, decat daca ar urma o dieta traditionala scazuta in grasimi.
Bucataria se plaseaza atat de bine ac notorietate in alegerea tuturor si pentru modul in care se mananca. Grecii deseori impart impreuna mincarea pe farfurii mici numite meze, luand doar o inghititura de carne impreuna cu feluri grecesti sarace in calorii cum ar fi fructele de mare proaspete sau carbohidrati digerabili incet (fasole, vinete, sau paine din cereale integrale) si mici portii de masline si nuci.
Daca mergi la restaurant, comandati peste la gratar si spanac sau alte verzituri usor prajite cu ulei de masline si usturoi. Acest fel de mincare iti da combinatia antiinflamatorie de ulei de masline si verdeturi cu efectul reducerii presiunii sanguine al usturoiului, spun doctorii.
- Zona de pericol: Daca nu o faci chiar tu folosind doar putin unt, clasica placinta cu spanac si brinza (spanakopita) poate fi la fel de incarcata de calorii si grasime ca un burger cu brinza si sunca.
Ti-am pregatit si :
Calatorii fara carne: Destinatii special pentru vegetarieni!