Vocea poate avea un impact asupra dispoziției noastre
1/7
Un grup de cercetători a decis să afle cum vocea a influențat starea de spirit a unei persoane. Au rugat subiecții să citească cu voce tare cartea lui Haruki Murakami, și-au înregistrat vocile și apoi, cu ajutorul unui program, și-au făcut vocile înfricoșătoare, fericite și triste. Participanții nu erau conștienți de schimbarea vocii. Și apoi au trebuit să-și asculte propriile voci, doar câțiva oameni au înțeles că vocea lor a fost schimbată. Când au fost întrebați cum se simt în timp ce ascultă înregistrarea, au menționat o emoție creată de program. Studiul arată că ne „citim” propriile emoții, precum și emoțiile altora, iar expresivitatea vocală ne influențează starea de spirit. Poate că această descoperire poate fi folosită pentru tratarea tulburărilor psihologice.
Putem deveni mai puternici doar gândindu-ne la asta
2/7
Brian Clark, profesor la Universitatea de Stat din Ohio, a efectuat un studiu și a dovedit că există o legătură directă între sistemul nervos și puterea musculară. Toți participanții au trebuit să poarte un fixator strâns la încheietura mâinii timp de 4 săptămâni. Un grup obișnuia să efectueze exerciții mentale timp de 11 minute, 5 zile pe săptămână: oamenii trebuiau să-și imagineze că își încordează mușchii rămânând nemișcați. Un alt grup a avut un stil de viață obișnuit. Când dispozitivele de fixare a încheieturii mâinii au fost scoase, oamenii care obișnuiau să-și imagineze efortul fizic își făcuseră mușchii încheieturii de două ori mai puternici decât cei care nu o făceau.
Vedem lucruri mai puțin sesizabile
3/7
Pe lângă culori și lumină, ochiul uman poate detecta polarizarea luminii, dar cei mai mulți dintre noi nu știu despre asta. Această vedere începe să funcționeze în anumite circumstanțe: atunci când privim cerul albastru, ecranul unui computer și reflexii din apă sau sticlă. În aceste cazuri, un procent mare din undele luminoase oscilează în aceeași orientare și devin vizibile. Și este un efect numit pensula lui Haidinger.
Uitați-vă la o zonă albă a unui ecran a unui computer, a unui telefon sau a unei tablete și înclinați-vă capul la stânga și la dreapta de mai multe ori. Veți vedea papioane aproape transparente de culoare galbenă și albastră. Îi poți vedea? Grozav! După câteva exerciții, veți putea vedea peria lui Haidinger pe cerul albastru privit în timp ce vă îndreptați spre soare.
Prelungeste-ți viața zâmbind
4/7
În 2010, a fost realizat un studiu la Wayne State University. Scopul său a fost să afle dacă un zâmbet ar putea influența speranța de viață a oamenilor. Oamenii de știință au studiat cărțile de baseball cu jucători de baseball celebri produse înainte de 1950. S-a dovedit că jucătorii care nu zâmbeau trăiau în jur de 72,9 ani, jucătorii cu un zâmbet mediu trăiau 75 de ani, iar cei cu zâmbete cu adevărat largi trăiau 79,9 ani.
Puteți spune că nu există niciun motiv pentru a fi fericiți, dar aceasta este o scuză proastă. Există o legătură între zâmbet și dispoziție: chiar dacă ești forțat să zâmbești, începi să te simți mai bine. Mai mult, zâmbetul nostru îi poate influența pe ceilalți. Oamenii nu pot continua să se încrunte dacă zâmbești în fața lor. Zâmbetul este contagios, deci pierdem controlul asupra mușchilor feței și zâmbim înapoi. O persoană zâmbitoare arată, de asemenea, mai atractivă și mai profesionistă.
Ne putem schimba temperatura corpului
5/7
Practicile călugărilor tibetani, cunoscute sub numele de Tummo yoga, cresc temperatura corpului. În 1981, Herbert Benson, profesor la Universitatea Harvard, a descoperit că 3 practicanți au dobândit capacitatea de a crește temperatura degetelor de la picioare cu până la (8,3 ° C). Este recomandat să exersați numai cu o persoană experimentată, deoarece există riscul de a muri de hipotermie.
Distingem mai multe arome decât credem
6/7
Știm cu toții 4 gusturi de bază: dulce, acru, sărat și amar. Dar în anii 1980, comunitatea științifică a identificat un al 5-lea gust numit umami (din japoneză: gustos, frumos.) A fost identificat de Kikunae Ikeda, profesor la Universitatea Imperială din Tokyo. Umami este comun pentru produsele proteice: carne, pește și bulion de pește. Astăzi, oamenii de știință continuă să caute noi receptori. Într-o zi, ei pot afla că putem distinge calciul, dioxidul de carbon, apa curată, grăsimile, metalele și lemnul dulce. Aceste cunoștințe ar ajuta oamenii să lupte împotriva obezității și a altor probleme.
Identificăm gustul lucrurilor urmând mai multe reguli pe care ar trebui să le conștientizăm cu toții. Gustul alimentelor este cel mai bine identificat dacă temperatura sa este egală cu temperatura gurii. Dependențele de dulce și sărat vin mai repede decât dependențele de alte gusturi. Deci, dacă mâncăm multă sare și zahăr, încetăm încet să le identificăm. Apropo, dependența de zahăr intensifică percepția tuturor celorlalte gusturi. Dependența de amar intensifică percepția alimentelor acre și sărate.
Suntem capabili să dezvoltăm o ureche muzicală la vârstă adultă
7/7
Auzul absolut este un fenomen rar. Oamenii obișnuiau să creadă că este mai bine să-l dezvolți în copilărie. Dar un studiu realizat la Universitatea din Chicago arată că și adulții își pot dezvolta urechea muzicală și o pot face aproape perfect.
În cadrul experimentului, subiecții cu o educație muzicală rudimentară trebuiau să reproducă sunetele pe care le ascultau și să identifice un ton. În cea de-a doua etapă, au încercat să identifice din nou sunetele, dar de data aceasta li s-a spus dacă au dreptate sau greșesc și li s-a permis să asculte din nou înregistrarea. După câteva luni, testul a fost efectuat din nou. Și s-a dovedit că subiecții nu și-au pierdut abilitățile și au reușit să identifice tonul unui sunet. Cercetările demonstrează că o ureche muzicală este o abilitate dobândită.
Dacă ai avut întotdeauna un gând că ești talentat, ai dreptate. Ultimele studii arată că ne subestimăm abilitățile și habar nu avem despre puterile pe care le posedăm. Este timpul să schimbăm situația.
Bright Side îți aduce la cunoștință talentele ascunse ale oamenilor și ne îndrumă cum să le folosim în viața noastră de zi cu zi.