Din aproape 110.000 de tipuri de mirosuri existente in natura, oamenii percep numai aproximativ 100-200. Simtul olfactiv al copiilor este mult mai fin, iar cei care lucreaza in industria parfumurilor pot detecta de la 600 la 800 de mirosuri.
Persoanele care nu pot mirosi sufera de o conditie numita anosmie. Cacosmia este o alta afectiune legata de felul in care simtim mirosurile. Oamenii care sufera de ea simt un miros revoltator, cum ar fi de putregai, indiferent de ce ar avea langa ei.
Punctul maxim de dezvoltare
3/10
Simtul olfactiv atinge un nivel maxim de dezvoltare in timpul adolescentei tarzii, dupa care intra intr-o perioada de declin gradual. Persoanele care au o capacitate defectuoasa de a mirosi, si implicit de a gusta, au tendinta de a urma diete mai putin sanatoase, scrie
mediafax.
Primul simt al omului
4/10
Mirosul este primul simt care se dezvolta la om. Chiar inainte de nastere, acesta este pe deplin format si functional. Mirosul este si cel mai sensibil dintre simturi. Oamenii isi pot aminti mirosurile cu o acuratete de 65% chiar si dupa un an, in timp ce memoria vizuala functioneaza la un nivel de 50% dupa trei luni.
Responsabil pentru gust
5/10
Simtul olfactiv este responsabil pentru 75-95% din impactul unui anumit gust. Daca nu am putea detecta prin miros diferenta dintre ceapa si cartof, ar fi foarte greu sa le deosebim la gust.
Celulele detectoare de mirosuri
6/10
Oamenii au intre 5 si 6 milioane celule detectoare de mirosuri, foarte putine in comparatie cu regnul animal. De exemplu, iepurii au 100 de milioane, iar cainii - 220 de milioane de astfel de celule. In timp ce oamenii au un miros preferat, la fel sta situatia si la animale. Pisicile prefera mirosul de valeriana, leii pe cel de menta, iar camilelor le place mirosul de tutun.
Atractia dintre oameni
7/10
Felul in care mirosim are un rol important in atractia pe care o simtim fata de anumite persoane. In cadrul unui studiu, mai multe femei au purtat tricouri de barbati si s-au simtit mai atrase de mirosul corpului barbatilor care aveau un tip diferit de gena.
Te poti trezi prin miros
8/10
Potrivit unui studiu, este posibil sa nu fie nevoie sa bei cafea dimineata ca sa te energizezi si sa beneficiezi de efectele ei doar prin miros. Oamenii de stiinta au descoperit ca mirosul cafelei face creierul sa emita proteine care protejeaza celulele nervoase de stres. Astfel, efectul este acelasi cu cel oferit de consumul bauturii.
Studii arata ca 75% din emotii sunt declansate de mirosul legat de placere, buna dispozitie, emotie si memorie. Unul dintre cele mai evocatoare mirosuri din copilarie este cel al creioanelor.
Detectarea fricii prin simtul olfactiv era folosita in trecut in scopuri de aparare. Nu numai ca, in timp, invatam sa identificam cum miroase teama la alti oameni, dar ne simtim si noi cuprinsi in mod natural de teama. Conceptul evolutiv din spatele acestei capacitati este acela ca oamenii, asemenea tuturor animalelor sociabile, sunt mai puternici atunci cand actioneaza in grup. Daca un om devine atat de blocat din cauza panicii incat nu isi mai poate comunica emotiile, mirosul terorii sale se va extinde si, automat, va transmite teama catre ceilalti din grupul sau.
9AM.ro va prezinta cateva curiozitati despre cel mai sensibil simt al omului.