Floricele de porumb
10/10
Avand in vedere categoriile de pana acum, ar putea parea bizar ca floricelele de porumb au un miros asa de distinct. Ele reprezinta de fapt liderul unei categorii de arome grele si in acelasi timp calde precum mirosul de unt de arahide, paine prajita sau nuci rumenite. Este vorba de o aroma naturala, care se aseamana cu iarba sau cu lemnul.
Cercetatorii au adunat intr-o singura categorie toate mirosurile florale folosite in industria parfumurilor, scrie
medicaldaily.com. Desi acestea sunt descrise ca fiind "herbale" sau "naturale", la baza lor stau substantele sintetice.
Simtul olfactiv este mare amator de arome naturale si pamantesti. Aceste mirosuri sunt distincte pentru oameni deoarece le aduc aminte de padure si de mediul exterior.
Aromele dulci si usoare de banane, struguri si capsuni sunt mai placute nasului decat mirosurile ascutite de citrice.
Daca termenul este prea vag, fii sigur ca-ti vei da seama imediat de aceste mirosuri. Este vorba despre laptele stricat, materia fecala, sudoarea si toate mirosurile naturale care indica putrezirea sau descompunerea. Aceste arome te fac sa strambi din nas imediat ce le-ai detectat.
Nasul tau este un maestru al detectarii aromelor sintetice. Pana si cel mai realist parfum are limitele sale. Din acest motiv, putem distinge rapid mirosul de decolorant, benzina, vopsea sau spirt.
Nasul si creierul uman nu se pot abtine sa interpreteze mirosul de menta drept un simbol al prospetimii, sanatatii si curataniei. In aceasta privinta, nu are rival in universul olfactiv. In aceasta categorie intra si aromele picante sau condimentate.
Mirosul de dulce are propria personalitate, diferita de cea a fructelor. Cercetatorii s-au referit aici mai ales la izul ciocolatei, vaniliei, migdalelor si maltului. Sunt mirosuri calde si usoare, uneori fiind descrise ca "bogate" sau "cremoase".
Mirosuri care-ti fac rau
8/10
Mirosurile care-ti fac rau sunt mai periculoase decat cele care iti fac scarba. Este vorba despre mirosul de gunoi, cauciuc ars, acid sulfuric si gaze daunatoare, acele mirosuri care te fac sa te ineci. Nu sunt doar neplacute, ci iti fac un rau fizic.
Nasul tau recunoaste instantaneu aroma de lamaie, ascutita si dulce dar diferita de aroma de menta, alaturi de care comunica cel mai usor prospetimea. Este o aroma folosita de ani de zile in industria gatitului si a produselor de curatenie.
Cercetatorii au descoperit ca, indiferent daca mirosi floricele pe campii sau o groapa de gunoi, toate mirosurile detectabile de nasul uman intra in 10 categorii. Iata care sunt acestea.